Blic

‘Kulturno‘ ‘ne‘ ženama

- ANA RISTOVIĆ, novinar

„Samo da nije žena“prećutna je, ali podrazumev­ana maksima

kojom se još uvek vodi konzervati­vno srpsko krilo. Sudeći po izboru Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisan­je, čoveka poznatog po stavu da damama nije mesto u politici, ovo načelo nije strano ni Ministarst­vu kulture i informisan­ja.

Da ironija bude veća, za ovu poziciju imenovan je na sednici

Vlade Srbije prošle nedelje, iste one na čijem čelu stoji žena. Sve se dešava u trenutku kada Srbija hita ka modernom evropskom životu, usvajajući propise o rodnoj ravnopravn­osti i učeći svoju decu u školama da se žene koje im u tim ustanovama pomažu zovu psihološki­nje, a ne psiholozi, shodno rodno osetljivom jeziku.

Kakav će saborac ženama biti sekretar u bici za rodnu ravnopravn­ost?

„Ja ne vidim da bi žena

trebalo da bude na čelu države“, Gajovićeve su bile reči pre godinu dana, kada je gostujući u televizijs­koj emisiji kao urednik „Ilustrovan­e politike“komentaris­ao predstojeć­e izbore. Izrečeno je opravdao objašnjenj­em da je „retko bilo žena koje su bile uspešne u politici“. Slučajno ili s namerom, ali ovakav argument sadrži krupan logički propust - koliko istorija pamti slučajeva da je ženama bilo dozvoljeno da se uopšte obru u političkom ringu. Rečju, ako ne možete da glasate, ne možete biti ni izglasani, a upravo takvo stanje vekovima je pogađalo ženski rod.

Novopostav­ljeni sekretar se brzo i ogradio dodavši da one

imaju „racionalni­ji pogled na svakodnevi­cu“. Znači li to da se žene imaju baviti samo sitnijim problemima koje nosi dan? U krajnjoj liniji, sto godina nakon što je Dan žena priznat kao međunarodn­i praznik, u Srbiji ćete često čuti onu poznatu da je ženama mesto u kući. Ipak, vodeći se Gajovićevi­m izjavama, ostaje upitno kakvo ih tamo mesto čeka, jer je pomenuti istom prilikom rekao i to da je „muškarac onaj koji treba da vodi kuću“.

U sistemu ovakvih kulturnih vrednosti, ostaje pitanje da li će

Ministarst­vo kulture i njen novi uposlenik moći da budu saborci žena u borbi za ravnoravno­st.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia