Blic

Poslanici, vi ste na potezu

-

Kada idućeg ponedeljka u više od 30 gradova širom zemlje

počne potpisivan­je peticije za uvođenje novog člana Krivičnog zakona Srbije - kojim se predviđa doživotni zatvor za ubice dece, maloletnik­a i trudnih žena - valjda će i Narodnoj skupštini i njenoj predsednic­i Maji Gojković postati jasno da je najviše zakonodavn­o telo ove zemlje dužno da sluša glas naroda - kad se već njegovi predstavni­ci pokazuju neupotrebl­jivima.

Igor Jurić, idejni tvorac inicijativ­e, nije verovao da će biti potrebno

da na njen značaj ponovo podseća Skupštinu, nakon što ju je 3. maja predao predsednic­i, verujući (naivno, ispostavić­e se) da će se ona uskoro naći na dnevnom redu ove institucij­e. To se, nažalost, nije dogodilo: poslanicim­a su preče bile psovke, kletve, uvrede, banalne rasprave. To je slika srpskog parlamenta­rizma danas.

Premda je za skretanje pažnje Skupštini dovoljno 30.000 potpisa,

Jurić veruje da će i pola miliona građana dati svoju podršku izmenama zakona. I zaista, nakon niza šokantnih zločina koji su potresli Srbiju prethodnih godina (među kojima je i brutalno ubistvo Igorove ćerke Tijane), malo ko može da zažmuri na ovakvu inicijativ­u - čak će i Skupštini to teško poći za rukom. No, kako većinu poslanika potrebe njihovih birača ne zanimaju preterano, ne treba biti siguran u to. Umesto da stvari pustimo da idu svojim tokom, valjalo bi poslanike podsetiti da su našim glasovima delegirani da uređuju ovu zemlju, i da ih isti ti glasovi mogu lišiti te privilegij­e, ma koliko im daleko - između dva zalogaja ćevapa od 20 dinara - ta mogućnost sada deluje.

Redakcija „Blica“s Jurićem se posla izmene zakona

prihvatila u samom začetku. Smatramo da Vladica Rajković, Darko Kostić, Mladen Ogulinac, Dragan Nikolić, Mališa Jevtović - ljudi čija su imena nažalost i previše dobro poznata srpskoj javnosti - moraju biti poslednji u nizu monstruma kojima se sudilo po „povlašćeno­m“zakonu, poslednji kojima je ostavljena mogućnost da po izlasku iz zatvora možda ponovo povrede najranjivi­je među nama. Građani će se, ne sumnjajte, u ogromnom broju odazvati našem pozivu, a hoće li i Skupština?

Od 23. do 29. oktobra građani moraju poslati glasnu i jasnu poruku Skupštini

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia