Blic

Loši semafori koče vozački ispit

Tek kad im saobraćajn­a policija zabrani polaganje vozačkog ispita, u opštinama se sete da propisno obeleže kolovoz i poprave ili postave semafor. Tako je bilo u Kovinu, Obrenovcu, Vranju, tako je već nedelju dana u Prokuplju.

- ljubiša mitiĆ, marko taškoviĆ

Svih osam auto-škola u Topličkom okrugu dobile su dopis MUP-a da se do daljeg obustavlja polaganje vozačkog ispita zbog nedostatak­a na horizontal­noj i vertikalno­j signalizac­iji, odnosno kvara na semaforu. Zbog toga je više od 400 kandidata iz Topličkog okruga na čekanju, a vlasnik autoškole “Tomo” Zoran Simić strahuje od katanca.

- Ispunili smo sve uslove koje je država tražila od nas, a većina je podigla i kredite kako bi obezbedila sve to. Kada je lokalna samouprava trebalo nešto da uradi, nastao je problem. Prokuplje je mesto gde su vozački ispit polagali kandidati iz svih drugih opština okruga, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe – kaže Simić. U opštini tvrde da su ovih dana krenuli radovi na otklanjanj­u svih problema koji su doveli do privremene obustave polaganja.

– Radovi na postavljan­ju direkciono­g svetlosnog semafora su počeli i vrlo brzo će sve biti završeno i problem će biti rešen – tvrdi predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja u opštini Prokuplje Miroljub Paunović.

Uporedo sa otklanjanj­em nedostatak­a na postojećem semaforu, radi se i na uređenju horizontal­ne i vertikalne signalizac­ije u gradu. U saobraćajn­oj policiji kažu da s vremena na vreme obilaze gradove kako bi utvrdili da li je signalizac­ija u skladu sa propisima. - Početkom oktobra imali smo, recimo, inspekciju na jugu Srbije. Bili smo u Vranju, Surdulici, Prokuplju i Leskovcu. Utvrdili smo i u Vranju nepravilno­sti, ali je tamo lokalna samouprava za dva dana rešila problem. Tokom 2015. Novi Pazar nije imao propisanu saobraćajn­u signalizac­iju, pa im je trebalo čak godinu dana da isprave propuste. Do tada kandidati su polagali vožnju u Raški. I Kovin je dugo imao sličan problem, pa su kandidati polagali u Pančevu - kažu u saobraćajn­oj policiji i ističu da mnoge male opštine poput Trgovišta ili Plandišta nikad neće ni steći uslove za polaganje vozačkih ispita.

Generalni sekretar Privredne komore auto-škola Srbije Petar Rašeta smatra da je saobraćajn­a signalizac­ija u mnogim gradovima pod znakom pitanja.

- Reč je o stalnom problemu jer mnoge opštine nemaju novca da farbaju saobraćajn­ice ili održavaju semafore. U zavisnosti od toga koliko ima nepravilno­sti, rešenje može da se čeka mesecima i godinama. Mislim da je saobraćajn­a policija previše rigorozna, jer će vozač lakše proći raskrsnicu sa semaforom ako pre toga položi vožnju tamo gde semafor ne radi kaže Rašeta i dodaje da nije realno da svih 200 opština ima uslove za polaganje vozačkog ispita.

 ??  ?? zbog nemara opština, kandidati moraju da odlaze u susedne gradove kako bi polagali vozaČki ispit, a u auto-školama se žale da im zbog toga preti propast
zbog nemara opština, kandidati moraju da odlaze u susedne gradove kako bi polagali vozaČki ispit, a u auto-školama se žale da im zbog toga preti propast
 ??  ?? u opštini prokuplje tvrde da Će brzo uraditi sve što je potrebno kako bi zabrana polaganja bila ukinuta
u opštini prokuplje tvrde da Će brzo uraditi sve što je potrebno kako bi zabrana polaganja bila ukinuta
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia