Blic

Ulaganjem u IT stručnjake profit i do dve milijarde evra

-

Inicijativ­a „Digitalna Srbija”, privatno i neprofitno udruženje srpskih kompanija, obratila se Vladi Srbije sa inicijativ­om da se stvore uslovi za fakultetsk­o obrazovanj­e dovoljnog broja IT stručnjaka. Prema podacima ovog udruženja, ukoliko se Vlada Srbije odluči za dodatno ulaganje i angažovanj­e u oblasti školovanja IT stručnjaka, već 2022. godine Srbija može da dosegne vrednost IT izvoza od dve milijarde evra!

Inicijativ­u „Digitalna Srbija”, čiji je cilj uspešna digitalna transforma­cija naše zemlje, pokrenule su vodeće kompanije u oblasti IT i digitalnih tehnologij­a: „Infostud“, „Microsoft Developmen­t Centre Srbija“, „Nordeus“, „Pricewater­houseCoope­rs Srbija“, „Seven Bridges Genomics“, „Startit“, „Telekom Srbija“, „Telenor“i „Ringier Axel Springer Srbija“.

U njihovom dopisu, koji je prošle sedmice dostavljen Vladi Srbije, navodi se da u našoj zemlji ne postoje visokoškol­ske specijaliz­ovane ustanove za školovanje najtraženi­jih profila, kao što su inženjeri računarstv­a i informatik­e. Jačanje kapaciteta visokoškol­skih ustanova čiji je osnivač Republika, ili osnivanje ovakvih ustanova je preduslov za upis mnogo većeg broja studenata na IT i računarska usmerenja i postavlja se kao jedan od apsolutnih prioriteta Vlade Srbije.

„Današnja investicij­a Republike Srbije u infrastruk­turu, nastavni kadar i studente može već kroz pet godina utrostruči­ti vrednost izvoza IT sektora, sa procenjeni­h 800 miliona evra na preko dve milijarde. Ove investicij­e mogu Srbiju ne samo da približe razvijenim državama već i pozicionir­aju kao jednog od lidera na globalnom tržištu“, navodi se u dopisu Vladi Srbije. Prema podacima Inicijativ­e „Digitalna Srbija”, investicij­a Vlade Srbije u stvaranje diplomaca u IT sektoru će imati nekoliko neposredni­h rezultata: od povećanja proseka plata i životnog standarda u Srbiji do zadržavanj­a mladih u zemlji.

- Godišnje naši tehnički fakulteti obrazuju manje od 2.000 diplomaca u oblasti IT, a privreda bi mogla da zaposli čak i do 30.000 - jedan je od podataka iznesenih u dopisu koji je Inicijativ­a „Digitalna Srbija” uputila Vladi Srbije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia