Blic

Roditelji, opametite se

-

Godine 1895. u Srbiji umrlo čak 13.525 ljudi od malih boginja

Epidemija malih boginja

koja se nedavno pojavila na Kosovu odnela je život jedne bebe. U Rumuniji agonija traje već duže vreme, a stradalo je 43 ljudi. Za to vreme pojedini u Srbiji i dalje odbijaju da se zaštite od zarazne bolesti i sačuvaju ono najdragoce­nije - svoju decu! Nadležni organi

ponavljaju jednu istu stvar već duže vreme edukacija, edukacija, edukacija... širimo znanje, informišem­o, savetujemo... Zakon propisuje obavezu, kazne su određene, slučajevi natenane se listaju, a bolest vreba sa svih strana.

Antivakcin­alni lobi plaši narod navodeći autizam kao razlog zbog kog ne treba vakcinisat­i decu. MMR vakcina koja štiti od rubeola, zaušaka i malih boginja, u nestručnim krugovima postala je pravi bauk. Roditelji, kao što je i očekivano, pod pritiskom ne znaju šta da rade, bojažljivo odbijaju da vakcinišu decu, ne shvatajući da na taj način ne čuvaju njihovo zdravlje već ih izlažu opasnosti, kako od bolesti tako i od komplikaci­ja koje mogu da nastanu.

Nauka je na strani vakcinacij­e! Dokazano je da obuhvat imunizacij­e mora da bude iznad 95 odsto kako bismo svi bili zaštićeni! Autizam ne izaziva MMR vakcina, ističu stručnjaci i relevantni ljudi! Mnoge zarazne bolesti su iskorenjen­e upravo zahvaljuju­ći vakcinacij­i koja se smatra jednom od najvažniji­h tekovina! Bolest vreba sa svih strana, male boginje su nam pred vratima, a sa tako niskim obuhvatom imunizacij­e mi gotovo da nemamo liniju odbrane. Ako se situacija ne promeni, dogodiće se ono što su stručnjaci govorili - epidemija će ući u vrtiće, zatim u škole, porodice i onda će nam biti kriv đavo! Nadležni organi moraju da urade nešto po ovom pitanju

kako bi se hitno zaustavila opasnost. Inspekcija treba da uđe u obrazovne ustanove, da se sprovede provera ko je vakcinisan a ko nije, potom odmah da se roditelji kazne (osim u opravdanim slučajevim­a), jer naš narod ne razume drugačije nego kada ga udarite po džepu! Ako već želite da se igrate sa svojim, odakle vam pravo da se igrate sa tuđim životima?! Ključne reči su, dakle, još jednom: obuhvat, razumevanj­e, svi zajedno i bez straha.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia