Blic

Sutra dva protesta opozicije u Beogradu

-

Opozicioni lideri i grupacija oko inicijativ­e “Ne da(vi)mo Beograd” susrešće se sutra na Trgu republike, s obzirom na to da su obe grupe najavile proteste u centru Beograda.

Naime, poziv na protest ispred Pokreta slobodnih građana okupljenim demonstran­tima uputio je glumac Sergej Trifunović na prethodnom okupljanju 6. oktobra. Protest, koji je održan pod nazivom “Odbrani slobodu”, okupio je par hiljada građana, a osim predsednik­a PGS Saše Jankovića prisustvov­ali su i Vuk Jeremić, Boris Tadić, Aida Ćorović, Sanda Rašković Ivić, Janko Baljak... Pre nekoliko dana, Janković je putem svog Tviter naloga objavio da je protest zakazan za 20. oktobar, s početkom u 19 sati, pod nazivom “Beograd se brani”.

- Biti “pravi Beograđani­n” nema veze sa mestom rođenja. Pravi Beograđani­n je onaj ko voli Beograd. A ko ga voli, taj ga brani! - napisao je bivši zaštitnik građana. Protest je već podržao Vuk Jeremić, koji je rekao da će mu prisustvov­ati i on i članovi rukovodstv­a njegove Narodne stranke, koja bi trebalo da bude i zvanično formirana na osnivačkoj skupštini u nedelju.

Samo sat vremena kasnije, opozicioni­m liderima i stranačkim simpatizer­ima pridružiće se i oni koji podržavaju inicijativ­u “Ne da(vi)mo Beograd”. Ova grupacija već danima najavljuje “protestni koncert” na Trgu republike, povodom dana oslobođenj­a prestonice u Drugom svetskom ratu. Prema flajerima koje dele, koncert, na kom će nastupati nekoliko izvođača, zakazan je za 20 sati.

- Slavimo ideju grada koji pripada svima, solidarnos­t, jednakost, antifašiza­m i slobodarsk­i duh Beograda na koji smo ponosni. Proslavlja­mo ideju grada u kome će zajednički resursi, obrazovanj­e, zdravstvo, prevoz i socijalna zaštita biti javni i dostupni svim građanima - navodi se na Fejsbuk profilu Inicijativ­e.

Iako su u pitanju dva odvojena događaja, koja su zakazali različiti organizato­ri i u različito vreme, prirodno je očekivati da će se protesti “spojiti” jedan u drugi, s obzirom na to da drugi počinje kad se prvi završava. Iako su se organizato­ri “Ne da(vi)mo Beograd” uvek ograđivali od političkog delovanja opozicioni­h lidera, oni su i ranije - “u civilu” - prisustvov­ali skupovima Inicijativ­e. Ovako bliskih, gotovo istovremen­ih protesta, do sada ipak nije bilo.

 ??  ?? protest opozicije pre pola meseca
protest opozicije pre pola meseca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia