Blic

NA PRVOJ LINIJI Sposobnost da odgovoriš

-

Najveći nedostatak većine funkcioner­a SNS je u tome što ne umeju da procene kako da odreaguju u slučaju provokacij­e koja dolazi od novinara poslatog po dvostrukom zadatku - najpre da unizi rezultat rada dotičnog funkcioner­a kojim je on na nekoj konferenci­ji za štampu želeo da se pohvali, a potom i da dotičnog namesti na taj način što se nikada neće pričati o njegovom rezultatu, već isključivo o gafu koji je napravio.

Da se razumemo, to nije nimalo lako. Prekaljeni političari, sa ogromnim iskustvom, umeju neretko da upadnu u vatru. Zato je mnogo bitna prethodna priprema koju naši političari gotovo nikada nemaju jer smatraju da su najpametni­ji na svetu.

Uzmimo za primer nedavni događaj otkrivanja spomenika heroju Milanu Tepiću. Svakako, to je čin za svaku pohvalu. Umesto da se govori o samom događaju, konačnom otkrivanju spomenika jednoj takvoj veličini kakva je bila major Milan Tepić, događaj se sveo na reakciju ministra Vulina koji nije, potpuno opravdano, želeo da odgovara na tendencioz­na pitanja o svom stanu. Ipak, to njegovo izbegavanj­e da odgovori na insistiran­je novinara bila je udarna vest s tog događaja.

Slično je nedavno prošao Goran Vesić. Umesto da se govori o brizi gradskih vlasti za bezbednost dece u saobraćaju, što je inače bio povod Vesićevog obraćanja novinarima, sve se svelo na njegovu reakciju prema novinarki, koju događaj uopšte nije zanimao već je postavljal­a pitanja o izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije.

Aleksandar Vučić kada drži konferenci­ju za novinare, bez obzira da li je tema konferenci­je naš međunarodn­i položaj, dolazak u posetu neke važne ličnosti, odlični ekonomski pokazatelj­i, sve to je nevažno. Bitno je ono što novinari određenih redakcija odluče šta je bitno i na tome se u prilozima insistira. Ukoliko se kojim slučajem Vučić upeca i oštrije odreaguje, onda se o tome danima raspreda u medijima. Mada, kod Vučića imaju taj problem što on nikada ne izbegava odgovor i uvek je spreman da ih dovede do ludila.

Sada se vraćam na početak pisanija i na očite nedostatke većine funkcioner­a Srpske napredne stranke, u koje verovatno i sam spadam, mada se pred svaki nastup dugo pripremam. Da biste mogli adekvatno odgovoriti, a posebno ako želite da mediji prenesu nešto od vaših rezultata koje ste imali nameru da pokažete, morate u glavi da imate to da je neko došao da vas isprovocir­a. Kada to u glavi zacementir­ate, onda ide ostatak pripreme za konferenci­ju.

Morate da baratate apsolutno svim mogućim podacima. Proizvoljn­ost dovodi do gafa, a onda ste u problemu. Neophodno je da čitate sve, od dnevnih informacij­a sa kojima morate da budete u toku, do naučnih radova iz vaše oblasti kako biste mogli da se pozovete na neki značajni autoritet na koga ste se možda ugledali u vašem radu.

Od političara na vlasti se zahteva širina, jer jedino na taj način možete da odgovorite novinaru koji je došao po zadatku da vas isprovocir­a. Hladnokrvn­ost i precizni odgovori njemu uništavaju prilog, a vama pružaju šansu da novinari drugih redakcija prenesu ono što ste naumili da pokažete. Vaša pobeda je u tome da onaj ko želi da vas isprovocir­a ništa ne objavi jer ste ga ostavili bez municije vašim preciznim, jasnim i hladnokrvn­im odgovorima. Ukoliko sa njim uđete u raspravu ili izbegavate odgovor, vi gubite. To je ono što funkcioner­i SNS moraju da shvate.

Sve ovo je lepo u teoriji. Praksa je drugačija. Primena svega ovoga je užasno komplikova­na jer reakcija svakog čoveka zavisi i od trenutka u kome se događaj dešava. Zato svako ko se ozbiljno bavi politikom najpre mora puno da čita, da razgovara sa ljudima, da ono što ne zna pita one koji znaju i da bez sujete primi savet od nekog ko je od njega stručniji. Više od pedeset odsto medijskog nastupa je dobra priprema i proučavanj­e protivnika ili mogućih tema koje će se naći na dnevnom redu konferenci­je. Funkcioner­i SNS u nastupajuć­oj predizborn­oj kampanji posebno moraju na to da budu spremni.

Odgovori novinaru moraju da budu jasni i precizni

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia