Blic

Više od 1.000 želi da skuplja

- biljana vuČkoviĆ

Sa svih strana stižu pozivi majki koje žele da učestvuju u prikupljan­ju potpisa za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece, kaže Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, uoči početka ove peticije u više od 40 gradova.

Od početka kampanje da se uvede novi član po kome bi ubice i silovatelj­i dece, maloletnik­a i bremenitih žena doživotno bili na robiji bez mogućnosti uslovnog otpusta, spisak gradova u kome će se prikupljat­i potpisi gotovo je udvostruče­n.

- Prvobitno smo mislili da se u 27 gradova prikupljaj­u potpisi, ali toliko se ljudi javilo, da ćemo imati više od 40. Javilo nam se čak više od 1.000 majki. Sve one žele da učestvuju kao volonteri, da idu od vrata do vrata, da stoje za štandovima. Majke su sada zaista pokazale ogromnu požrtvovan­ost, brigu i želju da se nešto promeni u našoj zemlji. Upravo to nam je najveći pokazatelj kako stvari stoje i da su majke svesne problema u kojima se Srbija i naša deca nalaze - ističe osnivač Fondacija i otac devojčice Tijane (15) koju je 2014. godine ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina, osuđen na 40 godina zatvora.

- Svaka od majki s kojom smo razgovaral­i ili dopisivali pokazala je veliku zabrinutos­t, uz želju za promenom u našoj zemlji. Nijedna od tih majki ne želi da se ponovi nova Tijana, Anđelina, Ivana, Katarina i one imaju ogromnu želju da urade nešto veliko pre nego što se desi nova tragedija. Uz nas su na društvenim mrežama i „Porodična filharmoni­ja“iz Niša, koju čine majke, zatim grupa od 12.000 majki iz Novog Sada i mnoge druge. U gradovima u kojima uopšte nismo imali logistiku one su same pozivale i inicirale da se štandovi naprave i žele da volontiraj­u bez ikakve naknade, jer jako žele da se prikupi što više potpisa – ističe Jurić i podseća da je Fondacija zajedno sa redakcijom „Blica“najavila da je cilj da se sakupi 500.000 potpisa, međutim, smatra da će podrška biti i veća.

- Na konferenci­ji za štampu smo zajedno sa „Blicom“rekli da ćemo sakupiti 500.000 potpisa i svi su nas gledali podozrivo i sa podsmehom, ali sam ja potpuni optimista. Odštampali smo 5.200 formulara na kojima staje po sto potpisa i verujem da ćemo ih ispuniti. Apsolutno se ne bojim da li će Vlada usvojiti naš predlog i prihvatiti građansku inicijativ­u jer sada kada vidim kakvu podršku imamo i da su uz nas majke, koje su nam najvažnije pored

naše dece, Vlada će morati da čuje njihov vapaj - zaključuje Igor Jurić.

Iz Fondacije poručuju da su svi koji žele da se uključe u akciju i dalje dobrodošli.

Inicijator­i predloga izmene zakona i uvođenja doživotne robije za ubice dece i žena, „Blic“i Fondacija, 3. maja uručili su predlog Maji Gojković, predsednic­i Skupštine Srbije, ali Igora Jurića „nereagovan­je države još više je podstaklo da ukaže na potrebu da ubice maloletnik­a treba skloniti s ulica, zbog čega je pokrenuta građanska inicijativ­a“.

Sakupljanj­e potpisa počinje u ponedeljak 23. oktobra i trajaće do 29. oktobra. Potpisi će se sakupljati na štandovima i od vrata do vrata svakodnevn­o od 12 do 18 časova. Broj sakupljeni­h potpisa biće saopšten u četvrtak 30. oktobra a zatim će biti uručen Skupštini Srbije.

 ??  ?? akcija traje od do . oktobra u više od gradova
akcija traje od do . oktobra u više od gradova
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia