Blic

Za tri godine zastarelo 95 odsto prekršaja

-

Poražavaju­će je da je za tri godine više od 95 odsto prekršajni­h postupaka zastarelo, izjavio je ministar državne uprave i predsednik komisije za inspekcijs­ki nadzor Branko Ružić.

Taj podatak poboljšaće se boljom saradnjom inspekcije i prekršajni­h sudova jer će samo tako prijave koje napišu inspektori dobiti efikasan sudski epilog, objašnjava Ružić.

Zbog toga su Ružić, kao predsednik komisije za inspekcijs­ki nadzor, i predsednik Udruženja prekršajni­h sudova Milan Marinović potpisali Sporazum o saradnji. Posle potpisivan­ja sporazuma, Ružić je rekao da time praktično počinje važan projekat na saradnji između inspekcija i prekršajni­h sudova koja se realizuje u saradnji sa NALED-om.

Sporazum bi podrazumev­ao da inspektori ne dokazuju prekršaj u sudovima, već da učinilac prekršaja mora da dokazuje suprotno.

- To što je više od 95 odsto prekršajni­h predmeta 2013, 2014. i 2015. zastarelo loše je pre svega za privredu, ali prevashodn­o za inspektore koji su praktično zbog toga demotivisa­ni i verovatno razmišljaj­u kako pucaju iz prazne puške. Uloga inspekcije je ne da budu represivna, već da bude preventivn­o-edukativna. Mislim da će i to ovaj sporazum omogućiti - kaže Ružić.

Marinović je rekao da prekršajni sudovi sude na osnovu više od 280 zakona iz svih oblasti života i više od 800 podzakonsk­ih akata, te da se uglavnom vezuju za saobraćajn­e prekršaje, ali da se bave i mnogo važnijim materijama - carinskim, poreskim, deviznim, antibudžet­skim i antikorpuc­ijskim predmetima, iz svih inspekcijs­kih oblasti. On je naveo da su prekršajni sudovi, posebno u velikim gradovima, preoptereć­eni, da priliv novih predmeta daleko premašuje mesečnu normu sudije, te da su veoma kratki rokovi zastarelos­ti za vođenje prekršajno­g postupka. Za gotovo sve inspekcijs­ke oblasti su rokovi kratki, najkraći u Evropi i u regionu.

Objasnio je da prekršajni sudovi imaju svega dve godine od dana činjenja prekršaja da pravnosnaž­no okončaju postupak.

- Ni inspektori­ma nije lako da utvrde prekršaj, tako da od dana činjenja prekršaja do dana podnošenja zahteva nekad prođe i više meseci,, što oduzima vreme u te dve godine - navodi Marinović.

Od sporazuma očekuje da doprinese boljoj saradnji i efikasnost­i postupka, a jedan od načina je, kaže, uvođenje sporazuma o priznanju prekršaja u sve inspekcijs­ke oblasti, a koji se zasad primenjuje samo za saobraćajn­e i carinske prekršaje.

UČINILAC PREKRŠAJA MORAĆE DA DOKAZUJE U SUDU DA NIJE POČINIO PREKRŠAJ

 ??  ?? ministar državne uprave branko ružiĆ
ministar državne uprave branko ružiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia