Blic

Gde su vođe ka

- ana ž. adžiĆ

Dok u poslednjim akcijama crnogorske policije, uglavnom u primorskim gradovima, padaju saradnici dva ozloglašen­a kotorska kriminalna klana, kavačkog i škaljarsko­g, njihove vođe su i dalje nedostupne istražnim organima.

Poslednji su, u akciji „Mimoza“u Herceg Novom, uhapšeni Novljani Šćepan Roganović (34), brat Duška i Vladimira Roganovića, i njegovi prijatelji Ilija Aleksić (31) i Goran Pantović (39), za koje bezbednosn­e službe veruju da su bliski kavačkom klanu.

Ova trojka osumnjičen­a je za zelenašenj­e kojim je, kako se veruje, postala bogatija za pola miliona evra.

Upravo za zelenašenj­e, ali i šverc droge i pranje para, optužene su i vođe ozloglašen­og crnogorsko­g klana Slobodan Kašćelan i Igor Božović, za kojima su raspisane međunarodn­e poternice.

Kašćelan, alfa i omega kavačkog klana, već izvesno vreme nije u Crnoj Gori. U Srbiji je poslednji put viđen u Novom Sadu i to kada je ranjen. Tada je pucano u njegov crni „audi A6“cetinjskih registarsk­ih oznaka, a osim Kašćelana ranjen je i njegov telohranit­elj Vladimir Vučković iz Herceg Novog.

Posle lečenja, Kašćelanu je, kao bezbednosn­o-interesant­noj osobi, tačnije nekome ko može da ugrozi bezbednost Srbije, otkazano gostoprims­tvo i proteran je.

Narednih godinu dana spekulisal­o se gde je Kašćelan. Nagađanja su trajala do juna ove godine, kada je objavljeno da je austrijska policija sprovela raciju u jednom stanu u Beču u kojem se, kako se sumnjalo, krio Kašćelan. Ipak, umakao je pre dolaska policije i niko ne zna gde se sada krije. U optužnici koja je pre nekoliko meseci podneta protiv 15 „kavčana“, Slobodan Kašćelan označen je kao vođa tog klana.

Jedan od njegovih najbližih saradnika, Igor Božović, proveo je pet godina na robiji u „Spužu“zbog šverca droge iz Južne Amerike. Ni zatvor nije mogao da spreči sukob „kavčana“i „škaljaraca“, a upravo je Božović u „Spužu“bio žrtva. Njega je vrelim uljem polio Jovan Jovanović, za koga se veruje da je član škaljarsko­g klana. Božović je odslužio celu kaznu i iz „Spuža“je pušten 4. avgusta ove godine. I od tada se i njemu gubi svaki trag.

Naime, 12 dana posle izlaska iz zatvora trebalo je da se pojavi na sudu povodom predloga tužilaštva da mu se odredi pritvor jer je u optužnici protiv pripadnika kavačkog klana označen kao jedan od glavnih u kriminalno­j grupi. Njegova porodica je tvrdila da je Božović na lečenju u Beogradu, ali dokumentac­ija o tome nije dostavljen­a sudu. Interesant­no je da granične službe nisu registrova­le njegov prelazak, bar ne pod pravim imenom, a pitanje je da li bi legalno mogao da uđe na teritoriju Srbije jer je, kao i Kašćelan, bezbednosn­ointeresan­tna osoba.

Izvesno je da Božović nije u pritvoru, u kojem bi trebalo da bude bar po zahtevu tužilaštva, a da li je u Crnoj Gori ili se možda pridružio svom drugu i saradniku Kašćelanu, nije poznato.

 ??  ?? braĆa roganoviĆ u beogradu: vladimir u zatvoru, a duško na leČenju
braĆa roganoviĆ u beogradu: vladimir u zatvoru, a duško na leČenju
 ??  ?? božoviĆu se posle izlaska iz zatvora gubi svaki trag
božoviĆu se posle izlaska iz zatvora gubi svaki trag

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia