Blic

„Državni udar priča za decu“

-

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO koji je osuđen za organizova­nje ubistva premijera Zorana Đinđića, pojavio se juče u Specijalno­m sudu - prvi put nakon smrti majke Natalije na čiju sahranu mu nije bilo dozvoljeno da ode.

Natalija Ulemek preminula je pre dve nedelje, a Ulemek koji je tražio da ode na sahranu ili grob svoje majke za to nije dobio dozvolu iz bezbednosn­ih razloga.

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije dao je juče iskaz u predmetu pobune JSO iz novembra 2001. godine. Pored Ulemeka, za oružanu pobunu JSO optuženi su i Zvezdan Jovanović, Duško Maričić, Veselin Lečić, Mićo Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić.

Legija je ponovio da je priča o pokušaju državnog udara od strane JSO „priča za malu decu“.

- Oni koji su branili ovu državu su glavni optuženi, a svi koji su kršili zakon su svedoci. To da smo pokušali da izvršimo državni udar je priča za malu decu - dodao je Legija.

Ulemek je ranije zatražio da jedan od svedoka u procesu bude i Milan Veruović, jedan od Đinđićevih telohranit­elja, a kada je sud odbio taj predlog, Ulemek je zatražio objašnjenj­e.

- Smatram da smo mi oštećeni zbog odbijanja tog predloga, jer on može da raskrinka ili dokaže tvrdnje Čedomira Jovanovića - rekao je on.

Sud je istakao da se odluka može doneti i bez tog saslušanja. Okrivljeni Zvezdan Jovanović priložio je sudu fotografij­e, video-snimke i isečke iz novina kao dokazni materijal.

- Kada je JSO blokirala autoput kod Sava centra, policija i državni organi ih nisu sprečili da uđu u Beograd. Jedinica je najnormaln­ije prešla most na Gazeli, a zatim se vratila. Svi su znali da se radi o protestu, a ne pobuni - navela je odbrana.

Kako se navodi u optužnici, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. otkazala poslušnost komandi i povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, dok je njen operativni deo vozilima i pod oružjem blokirao centralne beogradske saobraćajn­ice.

Legija je od suda zahtevao i da se pozove veštak koji je dao dijagnozu nekadašnje­m komandantu JSO Dušanu Maričiću, za kog je ranije tražio izuzeće jer, kako tvrdi, više nije psihički stabilan.

- Mi svi znamo kakav je on, a ovaj Duško kog ste vi upoznali ovde na suđenju je takav od aprila 2003. godine. Ne znam kako se slomio za nedelju dana u zatvoru, on je sad već pacijent. Treba sad 14 godina posle utvrditi šta se dešava s njim - istakao je osuđenik.

 ??  ?? legiji iz bezbednosn­ih razloga nije dozvoljeno da ode na grob majke
legiji iz bezbednosn­ih razloga nije dozvoljeno da ode na grob majke

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia