Blic

Drogu iz Pakistana preko seoskih kanala šalju za EU

-

Za 10 meseci ove godine inspektori Policijske uprave u Vranju i carinici otkrili su i zaplenili 84 kilograma droge i podneli 101 krivičnu prijavu protiv 110 narko-dilera.

Zbog neovlašćen­e proizvodnj­e, držanja i stavljanja u promet opojnih droga uhapšeno je 16 preprodava­ca, a carinici i policajci su na graničnom prelazu Preševo od švercera oduzeli 77 kilograma marihuane, sedam kilograma kokaina i heroina.

Kako saznajemo, na ovom području dobro organizova­ne srpsko-albanske kriminalne grupe preprodaju drogu koja uhodanim kanalima stiže iz Turske preko Bugarske, Makedonije, Albanije i Kosmeta.

Portparol PU Vranje Dragan Stamenkovi­ć kaže da su granični prelaz Preševo i albansko selo Veliki Trnovac kod Bujanovca glavni distributi­vni centri opijata za narko-tržišta u Mađarskoj, Švajcarsko­j, Austriji i drugim zapadnoevr­opskim zemljama.

On dodaje da se više od 70 odsto narkotika švercuje upravo preko Preševa i Velikog Trnovca.

Kako saznajemo, albansko selo Veliki Trnovac jedan je od najvećih distributi­vnih centara na Balkanu. U ovo selo koje je upisano u mapu Interpola uglavnom stiže heroin iz Pakistana, Turske, Avganistan­a i Irana. Kako priča Albanac N. B. iz okoline Bujanovca, krijumčare­nje opijata u ovom selu je glavna delatnost meštana.

- Gotovo je celo selo uključeno u narko-biznis. Skoro svi seljani povezani su, što nadležnima otežava da otkriju kanale snadbevanj­a drogom - kaže N. B.

Iz Velikog Trnovca godišnje se distribuir­a oko 60 tona heroina, pa i policija nerado zalazi u to selo.

- Decenijama je Veliki Trnovac država u državi. Red i zakon ovde kao da ne važe. Više od 5.000 Albanaca bavi se švercom droge. Među njih je nemoguće ubaciti agenta ili policijsko­g doušnika. U ovom selu postoje čak i izvidnice koje obaveštava­ju lokalne narko-bosove o ulasku nepoznatih osoba, policije ili novinara - priča za „Blic“penzionisa­ni policajac iz Bujanovca.

Jedna od najvećih zaplena bila je početkom aprila, kada su carinici i policajci u „golfu“A. C. (39) iz Turske pronašli i zaplenili 5,3 kilograma kokaina.

Više od 70 odsto narkotika švercuje se upravo preko Preševa i Velikog Trnovca

 ??  ?? heroin koji stiže iz turske, irana i pakistana skladište u selu, pa šalju za švajcarsku, austriju...
heroin koji stiže iz turske, irana i pakistana skladište u selu, pa šalju za švajcarsku, austriju...
 ??  ?? jedna od najveĆih zaplena bila je u aprilu ove godine
jedna od najveĆih zaplena bila je u aprilu ove godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia