Blic

BIO SAM HRABAR I NISAM ODUSTAO OD SERIJE

- ljubomir tozev

Dragan Bjelogrlić otkriva da je bilo trenutaka kada je pomišljao da projekat neće realizovat­i, ali je srećan što je sve ispalo kako treba. On veruje da će ovo ostvarenje doživeti svetsku slavu jer su strane kompanije zaintereso­vane.

Nakon četiri godine mukotrpnog rada, glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić konačno je beogradsko­j publici predstavio prvu epizodu serije “Senke nad Balkanom”. On otkriva da se tri godine pisao scenario za ovaj projekat i da su mu se tokom tom perioda dešavali padovi zbog kojih je pomišljao da odustane, ali je ipak istrajao.

- Bilo je trenutaka kada sam želeo da odustanem. U jednom momentu je čak projekat stao, kada je došlo do smene rukovodstv­a na RTS-u. Tada sam u sebi pomišljao: „Ovaj projekat nikada neću realizovat­i”. Onda kada je novo rukovodstv­o videlo pilot-epozodu, pozvali su me i rekli da su zaintereso­vani to da rade. Naravno da je projekat budžetski bio iznad mogućnosti Radio-televizije Srbije, ali srećom, bili su zaintereso­vani drugi partneri. Seriju su radili RTS, Ruska Federacija, Makedonija, Bosna i Hercegovin­a i Crna Gora. Sve što javni servis nije mogao mi smo uspeli da nađemo sa drugih strana jer je scenario bio interesant­an i van naših granica - nakon završene premijere u Jugosloven­skoj kinoteci za naš list otkriva Bjelogrlić, i ističe da mu je trebalo mnogo hrabrosti tokom stvaranja ovog dela da bi istrajao.

- Tražio je ovaj projekat hrabrosti, ali i užasno mnogo energije i koncentrac­ije, ali zasigurno najviše hrabrosti da se u ovo vreme izgura sa visokim ciljevima kada su scenario i produkcija u pitanju. Moram da kažem da su “Senke nad Balkanom” bile zaista zahtevne i teške. Još uvek je jedan deo u fazi montaže, na samom smo kraju. Najzanimlj­iviji deo tek počinje, a to je interakcij­a sa publikom - poručuje reditelj.

Dragan otkriva da je glumce birao sam, a da je pojedincim­a čak dozvolio da sami biraju uloge. On ističe da ga niko koga je pozvao da učestvuje u stvaranju ove serije nije odbio.

- To se dešavalo mojim kolegama, ali se meni u ovom projektu nije desilo da neko ne želi da igra. Svakoga koga sam pozvao bio je deo serije. Imam taj manir ili naviku da glumcima u koje imam poverenja dam šansu da oni kažu šta bi voleli da igraju ističe glumac sa karijerom dugom skoro četrdeset godina.

Sa druge strane, zanimalo nas je da li će serija biti emitovana i van granica Srbije:

- Dve svetske kompanije su zaintereso­vane za prava ove serije. Kada sam je radio, svi mi smo razmišljal­i da li možemo da napravimo jedan televizijs­ki proizvod koji neće biti aktuelan i popularan samo kod nas, već da pređe granice Balkana. Iako je priča samo o ovom podneblju, postoji mogućnost da budemo prikazani u mnogim zemljama i van Evrope, tako da se nadam da će doživeti svetsku slavu - nada se Bjela.

Inače, gledaoci će u nedelju imati prilike da na RTSu vide prvu epizodu.

 ??  ?? dragan kaže da je imao odliČnu saradnju sa žarkom, Čija uloga je mala, ali upeČatljiv­a bjelogrliĆ istiČe da ga nijedan glumac kojeg je pozvao da uČestvuje u realizacij­i ove serije nije odbio iskrena: anastasija ražnatoviĆ
dragan kaže da je imao odliČnu saradnju sa žarkom, Čija uloga je mala, ali upeČatljiv­a bjelogrliĆ istiČe da ga nijedan glumac kojeg je pozvao da uČestvuje u realizacij­i ove serije nije odbio iskrena: anastasija ražnatoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia