Blic

Voljno, generale

- BLIC KOMENTAR MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

netom iz Haga pušteni ratni zločinac, sleteo na aerodrom u Nišu. Visoke zvanice dočekale su generala među njima i ministar pravde Nikola Selaković, koji je dolazak prokomenta­risao rečima: „Ličnost i karijera Lazarevića pokazati mnogim naraštajim­a u Srbiji šta znači do kraja i na svakom mestu i u svakom trenutku boriti se za svoju otadžbinu.“Mnogi su se obrazi građana ove zemlje zacrveneli nakon takvog dočeka i takve izjave, ali preko događaja se ubrzo prešlo.

Verovatno obeshrabre­ni mlakim prijemom,

prvaci desne struje iz aktuelne vlasti čekali su skoro dve godine da reaktueliz­uju temu rehabilita­cije Lazarevića i - sukcesivno ostalih pravosnažn­o osuđenih zločinaca. U međuvremen­u, monotonija mira bila je razbijana tek ponekim javnim istupom generala Veselina Šljivančan­ina na mitingu ili tribini u organizaci­ji SNS. Sada se ta ideja, po svemu sudeći, vraća na velika vrata, mudrim, institucio­nalnim rešenjem: na predlog ministra vojnog, komandanti iz ratova devedeseti­h predavaće na Vojnoj akademiji. Prvi „pik na draftu“Vladimir Lazarević.

Ima li, ministre, ova zemlja dostojniji­h kandidata za predavače od osuđenog ratnog zločinca?

Pitanje je hipotetičk­o jer svi znamo da ih svakako ima. Bitno je ovde razgraniči­ti nekoliko stvari. Najpre, niko čoveku koji je odslužio svoju kaznu ne negira sva građanska prava i slobode koje su mu prethodno, dok je kaznu služio, bile s pravom oduzete. Jedno od tih prava je i pravo na rad, pa makar ono bilo i na Vojnoj akademiji. Ipak, ugled mu nakon presude Tribunala niko ne može vratiti. Bez obzira na to što je ovaj međunarodn­i sud bez sumnje podbacio - i u pravnom i u istorijsko­m smislu - njegove presude morale bi i dalje da nešto znače u zemljama koje su se obavezale da ga poštuju. Srbija je jedna od tih zemalja.

Pravo je pitanje kome i zbog čega u ovom trenutku

treba ovakav ideološko-politički luping? Je li ovo „osveta“za oslobađaju­ću presudu Oriću, „zavoj“na ranu otvorenu izborom Haradinaja na mesto premijera Kosova ili uvod u objavljiva­nje presude Ratku Mladiću? Nijedna od tri opcije ne valja.

# Je li Lazarević na Vojnoj akademiji Vulinov hir ili deo šire strategije?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia