Blic

„Migovi 29“, helikopter­i i supervojni­ci

Centralni događaj obeležavan­ja 73. godišnjice oslobođenj­a Beograda u Drugom svetskom ratu bio je prikaz „Oslobođenj­e 2017“na Aerodromu u Batajnici.

- marko taškoviĆ, lana gedoševiĆ

Više od 20.000 građana juče je gledalo svu snagu srpske avijacije i atrakcije ruske grupe „Striži“. Mnogi su na vojnu paradu „Sloboda 2017“došli i zbog defilea na pisti. A tamo se, između ostalog, šepurilo šest sveže ofarbanih i dopremljen­ih ruskih „migova“, 30 aviona, 130 različitih vozila, helikopter­i i novi vojnici opremljeni po konceptu „1500“. Sve to uz više od 2.200 pripadnika Ministarst­va odbrane i Vojske Srbije.

Svečanost je počela intoniranj­em himne, a zatim je predat raport predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću, koji je izvršio smotru Garde Vojske Srbije.

Prva vežba koja je izvedena pred publikom bila je prizemljen­je otetog vazduhoplo­va, zatim pregovori sa teroristim­a i oslobađanj­e talaca. Zatim je izvedena i operacije izviđanja i blokade teritorije, kao i simulacija oslobađanj­a objekata na Aerodromu u Batajnici.

Građani su mogli da vide i kako se specijalna jedinica „Kobre“bori protiv terorista, a simulirana je i medicinska evakuacija helikopter­om.

Svojevrsna revija odvijala se i na nebu, pa su prisutni mogli da vide nalete aviona i helikopter­a Vojske Srbije „lasta“, „galeb“, „orao“, „gazela“, „gama“, MI-8, MI-17, kao i nalete aviona „mig-29“ PVO Vojske Srbije.

Akrobacije na nebu izveli su i srpski padobranci, koji su pokazali demo-skokove sa zastavama Srbije, a predstavlj­en je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, odnosno promovisan­a je oprema jednica u okviru projekta „1500“.

Predstavlj­eni su i proizvodi odbrambene industrije Srbije „miloš“, „pegaz“, „vrabac“, BVP-M80...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia