Blic

Radnik na lopati zarađuje 90.000 dinara mesečno?!

- ALEKSANDAR LATAS

Pomoćni radnik i vozač koštaju novosadsko Javno komunalno preduzeće „Put“neverovatn­ih 143.375 dinara mesečno, što je samo oko 15 hiljada dinara manje od novca koji odlazi na plate gradskih čelnika.

Zbog nedostatka radne snage, “Put” je raspisao tender u kom traži, po potrebi, do 15 pomoćnih radnika i 15 vozača C kategorije. No, kako su se sa tendera, nakon što su izabrani, povukli ponuđači sa nižom cenom rada, prihvaćena je duplo skuplja ponuda grupe agencija. U toj ponudi dva sata rada (sat vozača i sat pomoćnog radnika) košta čak 1.550 dinara bez PDV. Tako će „Put“svakog radnika po radnom satu platiti 775 dinara, a kada se cena sata pomnoži sa oko 185 sati, koliko se mesečno u proseku radi, ispada da ovaj zaposleni košta 143.375 dinara bruto. Odbijanjem poreza i doprinosa, plate ovih radnika su oko 88.000 dinara!

Vrednost tendera u poslu koji je „Put“sklopio sa agencijama “Optimum MV-NS”, “Sequester employment” i “Montop HRS”, bez PDV, iznosi 14,6 miliona dinara. Problem je i to što u tenderu nije označeno i koliko radnih sati “Put” zahteva od agencija za više od 14 miliona.

Pošto je jasno da nijedan radnik sa lopatom u rukama u ovoj zemlji nema platu od skoro 90.000 dinara, jasno je da je neće imati ni ovi iznajmljen­i radnici. U “Putu” kažu da će radnici primati koliko i njihovi stalno zaposleni, odnosno pomoćni radnik 36.000 i vozač 47.000 dinara. Jasno je da će razlika ostati agencijama, koje na taj način po svakom radniku zarađuju više nego radnici koje angažuju!

- Na tenderu je postavljen­a samo ugovorena vrednost, bez broja sati, iz razloga što mi, kao naručilac, ne možemo znati unapred koliko će sati biti potrebno za obavljanje svih naloženih poslova u toku godine. Ugovorena vrednost je maksimalna, što ne znači i da će cela suma biti isplaćena. Zapravo, na mesečnom nivou se obračunava broj utrošenih sati, a u skladu sa tim se isplaćuje - rekli su iz Informativ­ne službe “Puta”.

Međutim, pored prihvatanj­a neverovatn­o skupog radnog sata, ostaje nejasno iz kog razloga se “Put” odrekao menice na 1,4 miliona dinara, od agencija koje su odustale u toku tendera. U dokumentac­iji jasno piše da posle otvaranja ponuda, ako neko od ponuđača odustane, dužan je da isplati 10 odsto vrednosti tendera. Iz “Puta” se pravdaju da menicu nisu aktivirali jer su agencije odustale “pre potpisivan­ja ugovora, čime nisu ugrozile proces rada niti su nanele finansijsk­u štetu”. Tim je potezom, pored papreno iznajmljen­ih radnika, rukovodstv­o “Puta” dodatno oštetilo preduzeće za tih 1.400.000 dinara.

Inače, zaposlenim­a u „Putu“u nekoliko navrata su smanjivane plate, a prethodnih godina organizova­ni su i štrajkovi zbog kašnjena zarada. Prošle godine 50 radnika dobilo je otkaz, a njih 30 tužilo je “Put” jer ih je direktor otpustio pošto mu je istekao mandat.

 ??  ?? oČigledno je da agencija za zapošljava­nje zaraĐuje više nego duplo na radnicima
oČigledno je da agencija za zapošljava­nje zaraĐuje više nego duplo na radnicima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia