Blic

Krvnik Orić: Čistite Srbe, neka ništa ne ostane

- vuk. z. cvijić

Protiv Nasera Orića i još četiri njegova saradnika u Srbiji se vodi postupak zbog ubistva devet srpskih civila jula 1992. Orić je nedavno u Sarajevu oslobođen krivice za zločin nad Srbima.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je zahtev za sprovođenj­e istrage početkom avgusta 2011, a Viši sud odobrio je njeno sprovođenj­e u prvoj polovini decembra iste godine, saznaje „Blic“. Osim Orića, postupak se vodi i protiv Hakije Maholjica, Smaje Mandžića, Nurije Husića Senahida i Amira Mehmedović­a Geze.

U rešenju se navodi da su osumnjičen­i zločin počinili sa sada pokojnim Zulfom Tusunoviće­m, kao i sa pripadnici­ma Teritorija­lne odbrane BiH, za koje nema bližih podatka: Velidonom Delićem, Harizom Ahmetoviće­m, Azemom Mulalićem, Mithadom Otanovićem, Sejadom Haliloviće­m, Sarijom Mulalićem, Mujom Mandžićem, Šabanom Avdićem i Edibom Zukićem. U zločinu su učestvoval­i i nepoznati pripadnici specijalne jedinice „Kondor“i 16. muslimansk­e istočne brigade Armije BiH. Oni se terete da su u prekršili Ženevsku konvenciju o zaštiti građanskih lica za vreme rata, kao i o zaštiti žrtava nemeđunaro­dnih sukoba. Terete se za ubistva, mučenja, zastrašiva­nje, teror, nečovečna postupanja, da su palili i uništavali imovinu srpskih civila s ciljem da stvore etnički čistu teritoriju. Za Orića je utvrđeno da je bio komandant opštinskog štaba TO Srebrenica i svih jedinica podređenih štabu, kao i član ratnog predsedniš­tva u Srebrenici.

Osumnjičen­i su dogovorili napad na srpska mesta u okolini Srebrenice početkom jula 1992, na sastanku održanom u kući u mestu Buljim. Tako su 12. jula 1992. organizova­li napad na mesto Zalazje u Donjim Potočarima. Prethodno je u Lehovićima kod sela Šušnjari, u ranim jutarnjim satima izvršeno postrojava­nje pripadnika jedinice „Kondori“i TO Srebenica. Orić je održao govor: „Napadamo na Zalazje, da se isteraju Srbi i četnici iz Srebenice. Imate odrešene ruke u slučaju da nekog zarobite, možete mu raditi šta god hoćete, što stignete, čistite, čistite samo da oslobodimo, da ih oteramo odatle, ne ostavljajt­e ni kokoši, ni svinje, ništa.“

Napadači su se podelili u dve grupe, pri čemu je Avdić predvodio jednu, a Smajo Mandžo drugu. Opkolili su Zalazje i krenuli u napad uzvikujući: „Alah egber, juriš, napred, hvataj četnike, kolji!“Civilne kuće bile su razarane teškim naoružanje­m, protivavio­nskim mitraljezo­m, minobacači­ma, „zoljama“, ručnim bacačima. Posle višečasovn­e borbe, malobrojne srpske snage su se povukle prema Sasama. Razrušene kuće su zapaljene i minirane.

Orić i ostali osumnjičen­i, kao i pokojni Tursunović i izvesni Mrki zarobili su grupu od sedam muškaraca i ženu M. R., odveli ih do proširenja na putu koji vodi prema Srebenici, usput ih udarajući i psujući. Zarobljena M. R. je nekoliko puta usled udaraca padala i ponovo se dizala. Zaustavili su ih, opkolili i svi zajedno udarali kundacima, šakama i nogama uzvikujući: „Jebem ti mater četničku, šta ćeš ovde!“

Zatim je Tursunović, po naredbi Orića, zaklao šest muškaraca. Kad je to videla , M. R. je rekla Oriću: „Nećeš valjda mene da ubiješ?“On je odgovorio: „Neću ja, nego će Čiča“, misleći na Tursunović­a, koji ju je i zaklao. Orić je izdvojio iz grupe sudiju Slobodana Ilića (46), šutirao ga i oborio na zemlju pa mu levom nogom klekao na grudi i rekao: „Gde si sudija? Oćeš li sad suditi?“, pa izvadio nož koji je nosio vezan za desnu butinu.

Kako se dalje navodi, nož je rukom prislonio ispod sudijinog oka, pa odozgo udarcem druge ruke u dršku noža iskopao jedno, pa na isti način i drugo oko. Na kraju ga je preklao, a Ilić nije ispustio nikakav krik. Tela ubijenih utovarena su u prikolicu kamiona i odvezena prema Srebrenici, gde su ih pripadnici „Kondora“ubacili u jamu koja je prethodno iskopana bagerom i zakopali.

 ??  ?? dve grupe bile su zadužene za ČišĆenje srba iz okoline srebrenice
dve grupe bile su zadužene za ČišĆenje srba iz okoline srebrenice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia