Blic

Nešto je trulo...

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Kada jedan od (donedavno) najistaknu­tijih predstavni­ka

pravosudne vlasti - poput bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića - otvoreno kaže da su tužilaštva i sudovi u Srbiji bili pod političkim pritiskom svake vlasti, onda postaje jasno da je taj problem nadrastao dnevni kontekst i postao najteža boljka srpskog društva. Premda je simptomati­čno da Vukčević o pritiscima govori tek nakon napuštanja mesta tužioca, ova jasna i glasna negativna ocena jedne od tri grane vlasti u demokratsk­om društvu ne bi smela proći nezapaženo. Pogotovo zbog toga što su u njoj problemi - makar tri najuočljiv­ija - do kraja konkretizo­vani.

Bivši tužilac u intervjuu za „Blic“

najpre pominje negativnu selekciju među sudijama i tužiocima kojom se „nekompeten­tne osobe“postavljaj­u na ključna mesta u pravosuđu. Naravno da se iza te negativne selekcije krije plan da se nameštenic­ima (mahom političkim) manipuliše: profesiona­lni integritet, znanje i iskustvo, koje takvim ljudima upadljivo fali, inače su najbolji štit od svake vrste pritisaka. Ta pokvarenja­čka praksa - kojom se pravosuđu nanosi kolosalna šteta - najbolje se leči zakonskim izmenama (poput one kojom poslanici više neće moći da u Skupštini biraju tužioce), ali i agresivnom borbom protiv korupcije u pravosuđu. Takvu borbu od demokratsk­ih promena 2000. još nismo videli.

Drugi i treći problem odnose se na pompezna hapšenja

Ozdravljen­ja Srbije nema bez jakih tužilaca i sudija. Onih pravih, naravno

koja se isuviše često završavaju prekidom istrage ili oslobađaju­ćom presudom i na endemski problem srpskog pravosuđa - nesklad u odlučivanj­u sudova na različitim nivoima i zastarevan­je postupaka. Imena Dragoslava Kosmajca, Bogoljuba Karića i Stanka Subotića ovde se prirodno nameću. O tim slučajevim­a „Blic“je napisao toliko tekstova da bi se njima od poda do plafona mogla izlepiti ženevska kancelarij­a poslednjeg u nizu pomenutih biznismena. Svako ko je te tekstove čitao zna koliko dobro ilustruju sve nevolje srpskog pravosuđa.

Sve u Srbiji počinje i završava se pitanjima pravde i slobode.

Na stranu to što trenutno aktuelna poglavlja 23 i 24 u procesu pridruživa­nja EU to izričito zahtevaju, svaki pokušaj temeljnog ozdravljen­ja srpskog društva morao bi početi od promena u policijski­m stanicama, tužilačkim kancelarij­ama i sudnicama. Ako ne verujete nama, Evropskoj uniji, bivšem tužiocu Vukčeviću ili običnim građanima koji Sud za ljudska prava u Strazburu zasipaju žalbama, poslušajte makar reči najvećeg biznis-čarobnjaka i jednog od (i dalje) najmoćniji­h Srba: „Promenio sam mišljenje: mislio sam ranije da je za budućnost Srbije najvažnija dobra privreda, a sada mislim da je to nezavisnos­t pravosuđa.“Autor? Miroslav Mišković, vlasnik „Delte“i okrivljeni pred Specijalni­m sudom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia