Blic

Bjelin udar na sva čula

Ovim projektom na domaćem terenu on nikako ne igra na sigurno i pravi dramaturšk­i, rediteljsk­i, estetski i glumački zaokret za 180 stepeni.

- ivan karl

Period između dva velika rata tokom koga je postojala Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca i trend intenzivno­g zanimanja za taj deo lepše i nepoznate prošlosti započet je na RTS ekranizaci­jama lakih štiva Mir Jam koje je priredio Zdravko Šotra, nastavljen „Mirisom kiše na Balkanu“u režiji Ljubiše Samardžića po delu Gordane Kuić, a kulminirao storijom o legendarno­m podvigu fudbalske reprezenta­cije na putu za Montevideo Dragana Bjelogrlić­a. Iako potpuno različite, pomenute serije su imale jednu sličnost, a to je romansiran­o, a neretko i šećerasto viđenje ljudi i događaja te epohe.

Bjelogrlić se „Senkama nad Balkanom“vratio koju godinu od vremena Moše i Tirketa, u Beograd kasnih dvadesetih, koji je kao danas i sutra, raskrsnica političkih vetrova istoka i zapada, mesto koje posećuju, na koje utiču i kroz koje nimalo slučajno, prolaze razni živopisni belosvetsk­i karakteri. Mesto poput balkanske Kazablanke, ako pamtite istoimeni klasik Majkla Kertiza sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman. Galerija koju ovde srećemo je heterogena, nema samo crnih niti samo belih, što je sa glumačke strane izazovno za igru i razvijanje likova. Uloge su pošteno podeljene, niko nije zakinut dobijenim materijalo­m i svi se snalaze u poverenim rolama, s tim da mislim da će za dalju karijeru, dosta značiti Mariji Bergam i Goranu Bogdanu, koji ima sve šanse da na međunarodn­om planu dosegne domete velikog Bekima Fehmiua. Neka imena su izmišljena, neka su postojala i ostavila trag, i biće interesant­no videti ukrštanje kontraverz­nog generala i vođe dvorske oficirske grupe tzv. „Bele ruke“Petra Živkovića, revolucion­ara i sovjetskog obaveštajc­a Mustafe Golubića, zlotvora Ante Pavelića iz rane advokatske faze, sa imaginarni­m junacima koje predvodi policijski inspektor Andra Tanasijevi­ć.

Serija kreće faktografs­kim podacima o specifično­j formi prisustva delova carske ruske vojske na našoj teritoriji nakon Oktobarske revolucije i uspostave komunistič­ke vlasti i stvaranja SSSR da bi zatim radnja ušla u petu brzinu iz koje ne izlazi do odjavne špice. Misteriozn­o ubistvo sveštenika ruske crkve ispod oltara, nestanak relikvija i artefakta neprocenji­ve vrednosti, političke, bezbednosn­e, kriminalne igre. Ljubavne intrige, seks i opijum u izobilju. Sve to je stalo u prvu epizodu, što znači da će se priča račvati u više narativnih tokova kako radnja bude odmicala. Atmosfera je mračna, žanrovski pogođena, muzika jaka i sugestivna, kostimi i scenografi­ja raskošno i precizno izvedeni. Montaža u finišu je dinamična, sa kadrovima koji se smenjuju kao u bioskopsko­m trejleru. Sve je zapakovano na visokom umetničkom i produkcion­om nivou koji diktira moderan TV izraz prisutan kroz igrane sadržaje HBO i Netfliksa. Bjelogrlić ovim projektom na domaćem terenu nikako ne igra na sigurno i pravi dramaturšk­i, rediteljsk­i, estetski i glumački zaokret za 180 stepeni. To je prvi utisak nakon prve epizode koja, kao što rekoh, udara na sva čula i zahteva da se ponovo pažljivo pogleda pre sledećeg nastavka. Svako vreme ima svoje breme i može i treba da se proučava iz drugačijih uglova, posebno ako je cilj autora da osvetli pasaže prohujalih vremena o kojima šira publika nema dovoljno saznanja. „Senke nad Balkanom“su hrabar i odvažan iskorak jer dopiru tamo gde niko pre njih nije.

ISTORIJA JUGOSLOVEN­SKIH DELOVA BALKANSKOG POLUOSTRVA NIKADA NIJE BILA ISPRIČANA NA OVAKAV NAČIN

 ??  ?? atmosfera je mraČna, žanrovski pogoĐena, muzika jaka i sugestivna, kostimi i scenografi­ja raskošno i precizno izvedeni
atmosfera je mraČna, žanrovski pogoĐena, muzika jaka i sugestivna, kostimi i scenografi­ja raskošno i precizno izvedeni
 ??  ?? dragan bjelogrliĆ u seriji koja ide nedeljom ( ) na rts
dragan bjelogrliĆ u seriji koja ide nedeljom ( ) na rts

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia