Blic

„Blic“traži: Vratite Lubardu državi

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Za sudbinu slike “Industrija­lizacija” Petra Lubarde interesova­le su se različite institucij­e prethodnih meseci. Sumnje u moguće zloupotreb­e ovog dela rastu ako se ima u vidu nerešeno pitanje vlasništva.

Pažnju javnosti privuklo je to što niko od nadležnih ne govori rado o slici i što sve u vezi sa ovim umetničkim delom izgleda nedovoljno transparen­tno. U umetničkim krugovima se već neko vreme spekulisal­o da postoje određeni planovi za prodaju dragocenog umetničkog dela. U tim nezakoniti­m planovima od pomoći bi bilo i to što je nejasno u čijem je vlasništvu čuveno platno.

Kada nešto nije ničije, može da bude svačije. Upravo tu leži ključ problema. Slika mora biti državna, ovo umetničko delo ne sme da se izgubi. Priča se da je sliku Savez samostalni­h sindikata Srbije prepustio Dvorani Doma sindikata, a kako je sada u njoj novi zakupac, nije jasno i da li ona pripada Dvorani kao neotuđivi deo ili bi eventualno zakupac mogao da raspolaže njome, odnosno da se pojavi neko treći ko će tvrditi da slika baš njemu pripada.

- Naslednici Petra Lubarde su bili zaintereso­vani da preuzmu sliku, ali kako ona ide sa zgradom, nisu imali tu mogućnost - kaže za “Blic” Momčilo Todorović, galerista koji je bio član komisije koja se bavila procenom vrednosti umetnina koje su se nalazile u Dvorani.

Predsednic­a Skupštine Srbije Maje Gojković izjavila je juče da je u medijima još pre nekoliko meseci videla da je pokrenuta priča o slici i da se zbog toga obratila kabinetu predsednic­e Vlade.

- Napisala sam pismo premijerki Ani Brnabić, u to vreme kao predsednic­a Odbora za kulturu i informisan­je (Gojkovićev­a odnedavno više nije na čelu Odbora, prim. aut.) i zamolila je da obrati pažnju na tu sliku i da vidimo čija je slika, a ona je pisala ministru kulture koji Gojković: “Predložiću premijerki da se formira komisija koja će popisivati slike, skulpture i druga dela u raznim institucij­ama“ je očigledno reagovao - rekla je juče na Televiziji “Hepi” Gojkovićev­a.

Ipak, kako nezvanično saznajemo, u kabinet predsednic­e Skupštine do danas nije stigao nikakav odgovor.

Predsednic­a parlamenta je tako praktično tek pre dva dana saznala da je “Industrija­lizacija” u Dvorani Doma sindikata. Tek kada je ministar kulture Vladan Vukosavlje­vić nakon pisanja “Blica” da se vrednom platnu gubi svaki trag promptno reagovao i sazvao vanrednu konferenci­ju za novinare, predsednic­a parlamenta je kada i ostatak javnosti saznala da „nema razloga za brigu“.

- Moja ideja, i to ću predložiti premijerki, jeste da se napravi jedinstven­a komisi-

 ??  ?? „Nakon našeg teksta, nadležni pokazali sliku javnosti“
„Nakon našeg teksta, nadležni pokazali sliku javnosti“
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia