Blic

„Kosovski front“vodi Srbe u rat u Donbasu protiv Ukrajine HUMANITARN­A ORGANIZACI­JA IZ RUSIJE ORGANIZUJE SRPSKE BORCE ZA SUKOBE

-

Oko 300 Srba ratuje u Donbasu protiv Ukrajine, a put u Donjeck preko Moskve plaća im ruska organizaci­ja „Kosovski front”, otkrivaju mediji u Kijevu.

Kako javlja “Radio Slobodna Evropa” na ukrajinsko­m jeziku, „Kosovski front” registrova­n je kao humanitarn­a organizaci­ja u Rusiji, a posluje na Balkanu odakle dovodi srpske borce za rat u Donbasu.

- Naši izvori iz Donbasa saznali su da je jedna grupa Srba otišla na okupiranu teritoriju preko organizaci­je „Kosovski front”. Ta organizaci­ja im je platila let Beograd-Moskva, zatim i autobus do Rostova na Donu gde srpski borci prolaze obuku i odlaze u Donjeck preko graničnog prelaza Marinovka - ističu na “Radiju Slobodna Evropa”.

Inače, „Kosovski front” ima sajt i na ruskom i na srpskom jeziku na kome su poslednje informacij­e objavljene još pre četiri godine.

Analitičar Dušan Janjić ističe da ime ove organizaci­je najbolje govori o uticaju koji Rusija ima pogotovo među Srbima na Kosovu.

- Imamo i narodne poslanike i mnoge desničarsk­e i neofašisti­čke pokrete koji javno promovišu antizapadn­i stav i oružje kao jedino sredstvo rešavanja problema. Kod nas je ta ideologija pod uticajem ruskih službi koje koriste odsustvo srpskih vlasti da kontrolišu štetu krize u Ukrajini. A kriza je takva da najverovat­nije uskoro tamo neće više trebati boraca naglašava Janjić.

Kako kaže, Srbija mora ozbiljno da se drži zakona i kažnjava svakog svog državljani­na koji ratuje na tuđoj teritoriji.

- Još pre 15 godina istraživan­je Foruma za etničke odnose pokazalo je povezanost učesnika etničkih sukoba sa organizova­nim kriminalom i terorizmom. Tada je postojala opasnost da čak 17.000 Srba koji su prošli ratove završi u kriminalu i plaćenom terorizmu ako se ne uključe u sistem. Srbi koji ratuju u Ukrajini deo su te priče - objašnjava Janjić.

Pre dve nedelje ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandro­vič izjavio je da u Donbasu ratuje oko 300 Srba. Vojni analitičar Bojan Dimitrijev­ić pak smatra da je taj broj manji.

- Reč je o ljudima koji imaju već ratnih iskustava s ovog podneblja i idu u Ukrajinu iz različitih pobuda, od ideoloških preko duhovnih veza sa Rusijom do materijaln­ih. Dobro je što nijedan srpski zvaničnik javno ne podržava odlazak u taj rat ističe Dimitrijev­ić.

Kako je „Blic” pisao, Srbi u Ukrajini ratuju kao pripadnici Vagnera, ruske plaćeničke vojske. Pre dve nedelje ukrajinska bezbednosn­a služba (SBU) objavila je prve podatke o šestorici Srba koji ratuju u Donbasu. To su: A. M. (25), rodom iz Valjeva, D. M. (49) iz Šapca, D. L. (38) iz Tuzle (BiH), Z. P. (26) iz Valjeva, N. S. (44) iz Doboja (BiH) i D. S. (37) iz Banovića (BiH).

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tada je ponovio da će “prema svim srpskim državljani­ma koji učestvuju na stranim ratištima biti preduzete sve zakonske norme koje se odnose na kažnjavanj­e takvih dela”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia