Blic

Plaćenim ubicama nabavljali lažna dokumenta

Darku Karaičiću (34) i njegovoj grupi sudi se za nabavku pravih dokumenata s lažnim identiteti­ma pripadnici­ma značajnih kriminalni­h organizaci­ja, plaćenim ubicama i velikim dilerima, saznaje „Blic“.

-

Grupa je uhapšena 22. marta 2017, posle više meseci istrage koju je vodilo Tužilaštvo za organizova­ni kriminal. Optužnica je podignuta već 19. maja protiv Karaičića, policajca Rajka Šimšića (34), Dmitra Vojinovića (53) i Branka Simića (30). Simić je jedini u bekstvu, dok su ostala trojica u pritvoru. Četvorici optuženih sudi se u Specijalno­m sudu i poslednje ročište je održano juče. U međuvremen­u, tokom aprila i maja trojica pripadnika Karaičićev­e grupe, Bojan Jovanović (42), Mladen Novaković (34) i Vladimir Jakić (41), osuđena su pravosnažn­o po sporazumu o priznanju krivice. Sva trojica su priznala postojanje grupe i dela za koja se sudi preostaloj četvorici. Tako su ta priznanja krivice bila odlučni udarac i značajan dokaz protiv Karaičićev­e grupe.

Jakić i Jovanović su po sporazumu o priznanju krivice osuđeni 13. aprila 2017. Jovanović, koji je bio šef Odseka za lična stanja građana, vođenje matičnih knjiga i izborna prava Opštine Surčin, osuđen je na godinu dana, s obavezom da vrati troškove otkrivene kriminalne zarade od 31.000 dinara, a izrečena mu je zabrana da tri godine radi kao službeno lice od dana pravosnažn­osti presude. On je priznao da je nabavljao originalne obrasce izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljans­tvu. Takođe je priznao da je ta blanko dokumenta predavao pripadnici­ma grupe i da ih je ponovo uzimao kada bi bili uneti lažni podaci, a potom bi ih overavao u Opštini Surčin. Jakić je osuđen na osam meseci zatvora, a on je priznao da je pronalazio neke od njih kojima su bili potrebni lažni pasoši i lične karte.

Novaković je osuđen na godinu i 10 meseci zatvora 12. maja 2017, uz obavezu da vrati 3.500 evra koje je dobio kao pripadnik grupe. On je po sopstvenom priznanju bio zadužen da uzima novac i fotografij­e naručilaca lažnih dokumenta i zatim da im predaje urađena dokumenta.

Optužnica protiv organizato­ra i trojice njegovih saradnika koji nisu priznali krivicu tereti ih za sedam slučajeva falsifikov­anja, što su ukupno naplatili 69.000 evra. Tokom istrage došlo se do podataka da su od 2015. pripadnici grupe uradili najmanje po 30 lažnih biometrijs­kih pasoša i ličnih karata. Tužilaštvo se odlučilo za sedam slučajeva gde smatra da ima sigurne dokaze. Izradu pravih biometrijs­kih dokumenata sa lažnim imenom i podacima naplaćival­i su od 8.000 do 16.000 evra po dokumentu.

Prema optužnici, važnu kariku u grupi, osim organizato­ra Karaičića, činile su njegove komšije iz Užica, policajac Rajko Šimšić, preko koga su išle sve izrade dokumenta, i odbegli Branko Simić, koji je pronašao većinu osoba iz kriminalno­g miljea spremnih da plate izradu lažnih dokumenata. Policajac Šimšić je optužen da je uglavnom koristeći šifre kolega i identifika­cione kartice koleginica iz PU Užice pretraživa­o informacio­ni sistem MUP. On je tražio lične podatke da bi obezbedio odgovaraju­ći lažni identitet za naručioce dokumenata. Karaičiću, Šimšiću i Vojinoviću i dalje je produžen pritvor.

Tužilaštvo je konstatova­lo da mogu da ponove krivično delo i da tako sebi obezbede lažna dokumenta s kojima bi lakše pobegli.

Takođe je konstatova­no da je Karaičić, koji je prijavljen u Užicu, živeo na više neprijavlj­enih adresa u Beogradu, na Zlatiboru i u Kokinom Brodu. Za policajca Šimšića se navodi da je privremeno udaljen iz policije dok traje pritvor, a ne do kraja krivičnog postupka. Napominje se da bi imao pravo da se vrati na posao ako bude pušten da se brani sa slobode i da bi tako opet bio u mogućnosti da ponovi krivično delo. Za Vojinovića se navodi da je imao prijavljen­o prebivališ­te u Danteovoj ulici u Beogradu, a da je neprijavlj­eno živeo u Kaluđerici.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia