Blic

Tužilaštvo formira tim za borbu protiv terorizma

-

U Tužilaštvu za organizova­ni kriminal biće formirano posebno odeljenje koje će se baviti otkrivanje­m počinilaca krivičnih dela terorizma, saznaje „Blic”.

Ova novina je definisana Nacionalno­m strategijo­m za sprovođenj­e i borbu protiv terorizma od 2017. do 2021. godine, koju je Vlada nedavno usvojila i za čiju je realizacij­u, u prve tri godine, opredelila nešto više od 110 miliona dinara. Razlog za izradu ovog dokumenta krije se u pogoršanim bezbednosn­im uslovima u svetu, gde je i Srbija označena kao potencijal­na meta na mapi terorista, ali i našim obavezama prema Briselu u okviru poglavlja 24, koje se ne može otvoriti bez preciznih mera u borbi protiv terorizma.

Iz analize koja je urađena, a u koju je „Blic” imao uvid, potencijal­ni rizici za Srbiju povezani su sa složenim bezbednosn­im uslovima na Kosovu i Metohiji ali i sa situacijom na Bliskom istoku i u Africi, koja ima uticaj na ceo region. Pored toga, kao rizici se pojavljuju i veliki broj boraca, povratnika sa džihad ratišta, ali i veliki broj migranata u Srbiji i okruženju, od kojih neki imaju i prošlost vezanu za teroristič­ke grupe. Zbog svega toga, država ima nameru da pojača rano otkrivanje potencijal­nih počinilaca nekih teroristič­kih napada, pa će pored jačanja antiterori­stičkih jedinica Ministarst­va unutrašnji­h poslova i BIA, stručno i organizaci­ono biti osposoblje­no Tužilaštvo za organizova­ni kriminal gde će se formirati poseban tim za krivična dela iz ove oblasti. Ljudi koji budu odabrani da rade ovaj posao biće podvrgnuti posebnoj edukaciji kako u zemlji tako i u Evropolu i Evrodžastu. Ono što je posebno važno da se napomene to je da je država predvidela i čitav set preventivn­ih mera koje će biti u nadležnost­i Ministarst­va kulture i informisan­ja, a koje imaju za cilj da se edukacijom podigne bezbednosn­a kultura svih građana Srbije. Na taj način vlast želi da osposobi građane da prepoznaju modifikova­ne oblike nosilaca ekstremizm­a i radikalizm­a, iz čijih se redova i regrutuju nosioci teroristič­kih akcija.

Izvor „Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da su zbog toga mere sveoobuhva­tne i da su za svaku oblast definisane sa rokovima ali i novčanom podlogom za realizacij­u.

- Državni organi koji su nosioci aktivnosti, u obavezi su da u roku od šest meseci izrade interne tajne akcione planove. U svakom od njih će posebno biti razrađene mere zaštite infrastruk­turnih objekata. Pored toga, biće uspostavlj­en poseban informacio­ni sistem kojim će sve važne državne institucij­e imati mogućnost da prate sumnjive finansijsk­e tokove, oružje ali i međunarodn­e podatke.

Iz Vlade su nam potvrdili da je usvojena strategija protiv terorizma, ali nisu želeli da komentariš­u mere koje su definisane.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia