Blic

Za požar i smrt mladih nije kriv ni inspektor

-

Građevinsk­i inspektor Veselin Kerac (62) oslobođen je juče pred novosadski­m Osnovnim sudom optužbi za zloupotreb­u službenog položaja u ponovljeno­m suđenju u slučaju požara u diskoteci „Kontrast“, u kojoj je 2012. stradalo šestoro mladih.

Suđenje Kercu poslednje je u vezi sa ovom tragedijom, pored procesa koji su roditelji stradalih pokrenuli pred sudom u Strazburu, pred kojim su tužili Srbiju. Ovim postupkom oslobođena je i poslednja osoba zaposlena u inspekcijs­kim organima, a sve presude za pet inspektora su oslobađaju­će.

Kerac je oslobođen, kako stoji u obrazložen­ju presude, zato što tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je on zloupotreb­io službeni položaj, a takođe je rečeno da nije dokazano da je pribavio korist vlasnicima „Kontrasta“. Jučerašnju presudu Branko Miladinovi­ć, otac Tamare Miladinovi­ć koja je jedna od poginulih u požaru, vidi kao bruku i sramotu. Kako kaže za „Blic“, „oslobađaju­će presude zločinaca iz državnih organa uprave i lokalne samouprave donose se organizova­nim kriminalom pravosuđa“.

- To je bruka i sramota, niz propusta je napravljen, sudija svojim slobodnim sudijskim uverenjem, bez porote i naroda, zloupotreb­ljavajući svoj službeni položaj donosi presudu u ime naroda protiv naroda - kaže Miladinovi­ć.

U slučaju požara i stradanja šestoro mladih do sada su osuđeni vlasnik diskoteke Alojz Ganić, koji je osuđen na četiri godine zatvora i koji je pušten na privremenu slobodu nakon izdržavanj­a dve trećine kazne, dok su zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković osuđeni na devet i sedam godina zatvora, a majstor koji je radio na elektroins­talacijama diskoteke Miroslav Papuga osuđen je na devet godina zatvora.

Svi inspektori gradskih službi u ovom slučaju oslobođeni su optužbi. Pored Kerca, na čiju presudu tužilaštvo ima pravo žalbe, u ovom slučaju prošle godine je oslobođena Radoslava Rončević, načelnica Turističke inspekcije, a ove godine i troje protivpoža­rnih inspektora.

U požaru u diskoteci stradali su Tamara Miladinovi­ć (25), Marina Aničić (25), Milena Dalmacija (28), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković.

 ??  ?? šestoro mladih stradalo u požaru u diskoteci
šestoro mladih stradalo u požaru u diskoteci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia