Blic

Ko je sklonio Lubardinu sliku iz popisa?

Slika “Industrija­lizacija” Petra Lubarde nije u izveštaju o proceni imovine stečajnog upravnika u Dvorani Doma sindikata, otkriva “Blic”. Na pomenutom spisku su 44 dela, ali daleko manje vrednosti.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Ova činjenica dodatno pojačava sumnju da su postojale određene čudne okolnosti i planovi u vezi sa platnom čuvenog slikara. “Blic” je došao do izveštaja o proceni vrednosti umetnina, ali najvrednij­e delo na spisku procenjeno je na 75.000 dinara. Sve stavke zajedno u izveštaju prema računici i analizi komisije koju su činila tri člana vrede 463.750 dinara, što je najmanje 100 puta manje od vrednosti Lubardinog platna. Najskuplje među navedenim delima je ulje na platnu autora Olivera Tihog, koje je procenjeno na 75.000 dinara. Za njim sledi slika istog autora u vrednosti od 62.500 dinara, a zatim još dve skulpture i ulje na platnu procenjene vrednosti 37.500 dinara. Sve ostalo sa popisa umetnina iz Dvorane Doma sindikata daleko manje vredi. Tako je među procenjeni­m stvarima više fotografij­a, ulja na platnu i lesoniti, akvarela i grafika koji vrede od 1.250 do 5.000 dinara.

U komisiji su bila tri člana - galerista Momčilo Todorović i dvojica istoričara umetnosti - Stanislav Živković i Vladimir Tomčić.

Todorović je za “Blic” izjavio da je kao predsednik tročlane komisije stečajnog upravnika, prilikom većanja o slikama tražio da “Industrija­lizacija” bude izuzeta.

- Prema mom mišljenju, reč je o delu neprocenji­ve vrednosti. To je krunska slika Petra Lubarde koja ima istorijsku vrednost - naveo je Todorović.

On je istakao da slika nije nuđena niti je bila u prodaji.

- Lubardini naslednici su bili zaintereso­vani, ali kako slika ide uz zgradu, nisu imali mogućnost da je naslede - navodi galerista Todorović.

Odluka da izuzmu sliku od procenjiva­nja zbog

njene istorijske vrednosti ne bi bila sporna da je makar na jednom mestu u izveštaju stečajnog upravnika pomenut naziv slike. Ovako, kada se gleda popis, ne može se zaključiti da “Industrija­lizacija” uopšte postoji i to dodatno situaciju čini sumnjivom.

U umetničkim krugovima mesecima se pričalo o tome da postoje nelegalni planovi u vezi sa jednom od najčuvenij­ih slika Petra Lubarde. Za to vreme, umesto da podrži našu inicijativ­u da se definiše status slike i vlasništvo nad njom, ministar kulture Vladan Vukosavlje­vić oštro je kritikovao i vređao naš list koji je pokrenuo ovu temu.

Za sliku se zaintereso­vao i sam državni vrh. Predsednic­a Skupštine Maja Gojković kao bivša predsednic­a Odbora za kulturu pisala je kabinetu premijerke, ali odgovor nije dobila. U kabinetu Ane Brnabić za “Blic” su potvrdili da su odgovor od resornog ministra kulture Vladana Vukosavlje­vića o tome gde se slika nalazi dobili 19. oktobra, dan posle “Blica”.

Poslednje informacij­e, za sada nezvanične, govore da će država učiniti sve da sliku stavi pod svoju zaštitu. Tek kada se pitanje vlasništva i definitivn­o reši, biće sprečene sve moguće zloupotreb­e.

 ??  ??
 ??  ?? na spisku su umetniČka dela, ali meĐu popisanim delima nema onog najvrednij­eg: lubardine slike
na spisku su umetniČka dela, ali meĐu popisanim delima nema onog najvrednij­eg: lubardine slike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia