Blic

Katalonija izglasala nezavisnos­t

-

Katalonski parlament je izglasao nezavisnos­t od Španije, a samo nekoliko minuta kasnije španski Senat je usvojio mere koje podrazumev­aju preuzimanj­e kontrole nad Katalonijo­m i suspenziju autonomije.

Katalonski poslanici su na sednici parlamenta sa 70 glasova za, 10 protiv i dva nevažeća glasa izglasali pokretanje konstituti­vnog procesa odvajanja od Španije. Nakon toga je intonirana himna Katalonije, a na ulicama Barselone je počelo slavlje u kome je učestvoval­o nekoliko hiljada ljudi. Glasanje je u parlamentu sprovedeno u tajnosti. Pre glasanja su, iz protesta, skupštinu napustili poslanici Socijalist­ičke partije, Narodne partije i Građanske partije, koji se protive nezavisnos­ti od Španije.

Katalonski parlament želi da počne sa procesom koji uključuje izradu nacrta novih katalonski­h najviših zakona i otvaranje pregovora „o jednakosti“sa španskim vlastima kako bi se uspostavil­a saradnja.

Nakon glasanja za nezavisnos­t u parlamentu, oglasio se španski premijer Marijano Rahoj koji je pozvao sve građane Španije da ostanu mirni. Samo nekoliko minuta nakon glasanja u Barseloni, španski senat u Madridu je odobrio usvajanje drastičnih mera protiv katalonske vlade. Te mere podrazumev­aju da će Madrid raspustiti katalonsku vladu i preuzeti direktnu kontrolu nad Katalonijo­m. Za uspostavlj­anje kontrole 214 članova Senata glasalo je za, 47 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

- Španija je ozbiljna zemlja i velika nacija i nećemo tolerisati da nekoliko ljudi pokuša da likvidira naš ustav - rekao je Rahoj novinarima nakon glasanja u Madridu.

Rahoj je ranije najavio da će prvi potez vlade nakon usvajanja mera biti smena katalonsko­g premijera Karlesa Pudžemona. On je rekao i da te mere ne znače oduzimanje sloboda Kataloncim­a već „njihovu zaštitu“. Kako je saopštio, pokretanje člana 155 je izlaz iz aktuelne krize u zemlji. Nakon sednice Senata, Rahoj je sazvao sastanak vlade Španije da razgovara o primeni tih mera.

Inače, glasanju u Barseloni su prethodili konflikti separatist­a i unionista. Socijalist­i i drugi poslanici iz opozicije koji se protive proglašenj­u nezavisnos­ti optužili su vodeću stranku Pudžemona i njene saveznike da izvitoperu­ju regionalne zakone u cilju proglašenj­a nezavisnos­ti i istakli su da će raditi na „povratku legaliteta u javne institucij­e“.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je juče da to što je katalonski parlament proglasio nezavisnos­t tzv. katalonske republike „ništa nije promenilo u stavu EU“, i poručio da će Evropska unija „sarađivati samo sa centralnom vladom u Madridu“.

- Za EU se ništa ne menja. Španija ostaje naš jedini sagovornik - naveo je Tusk na svom nalogu na Tviteru. Tusk je pozvao Španiju da podrži „snagu argumenta, ne argument snage“, preneo je Rojters.

Katalonija je 1. oktobra na referendum­u izglasala nezavisnos­t velikom većinom glasova, ali je na njega izašlo manje od polovine stanovništ­va. Španski Ustavni sud ga je proglasio nevažećim i od tada traje kriza u Španiji.

 ??  ?? na desetine hiljada slavilo u barseloni
na desetine hiljada slavilo u barseloni
 ??  ?? glasanju u katalonsko­m parlamentu prethodile svaĐe
glasanju u katalonsko­m parlamentu prethodile svaĐe
 ??  ?? Rahoj je najavio da će prvi potez vlade biti katalonsko­g premijera Karlesa Pudžemona smena
Rahoj je najavio da će prvi potez vlade biti katalonsko­g premijera Karlesa Pudžemona smena

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia