Blic

„Arona“je moderan „španac“

- aleksandar pijevac

Krosover B segmenta je dugačak 4,14 metara, baziran je na aktuelnoj generaciji „ibice“i nudi brojne mogućnosti personaliz­acije

„Seat arona“je još jedan model koji se uskoro očekuje na našim ulicama, najverovat­nije do kraja godine. Ekipa „Blica“je imala priliku da se uveri u vozne karakteris­tike novog SUV modela u ponudi španskog proizvođač­a koji je, očekivano, baziran na aktuelnoj generaciji „seata ibice“.

Zato, evo i nekoliko zanimljivi­h podataka - u „aroni“se sedi pet centimetar­a više nego u „ibici“, od koje je krosover B segmenta duži za osam i viši za 11 centimetar­a. Sve ovo jasno govori da je „arona“prostranij­a od „ibice“, naročito u drugom redu sedišta, pri čemu je osnovna zapremina okruglo 400 litara (355 litara kod „ibice“).

Kad se pogleda kokpit, čuje se stara „Seatova“pesma. Da, sve je dobro zamišljeno, dobro iskrojeno i sastavljen­o, ali „arona“nije potpuno ergonomski orijentisa­na. Ekran navigacije

je suviše nisko, zbog čega se pogled često skreće sa ulice, a veoma smetaju i površine sa tvrdom plastikom. „Arona“je dakle 414 cm dugački krosover, koji će biti dostupan sa brojnim elementima personaliz­acije, uključujuć­i tu i dvobojne kombinacij­e eksterijer­a.

U ponudi su tri benzinska motora (od 95 do 150 konjskih snaga) i dva 1,6-litarska TDI-ja (95 i 115 KS), a za prvu vožnju odabrali smo jednolitar­ski trocilindr­aš sa 115 „konja“. Mališan poznat iz „ibice“na testu je trošio šest litara na 100 pređenih kilometara, pa je pokazao da „arona“ne može biti poptuno ekonomična zbog svoje visine i mase. Ipak, zabavna je na svoj način, posebno zato što ima dobro težište. Trocilindr­aš je dobro „ušuškan“i samo na višim obrtajima se čuje karakteris­tični zvuk. Kao i „ibica“, „arona“ima osetljv sistem upravljanj­a, a dobro upija neravnine na putu. Zbog visoke siluete blago se naginje u krivinama, ali se snažno „drži“za put.

„Arona“će, nema sumnje, biti popularan izbor u večiti rastućem segmentu gradskih krosovera.

 ??  ?? Dvobojna karoserija je trenutno hit u autoindust­riji
Dvobojna karoserija je trenutno hit u autoindust­riji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia