Blic

A gde je Toma?

- Što bi rekli, može biti samo jedan.

Jeste da se na krsnu slavu ne zove,

ali teško da je to bio razlog što za Svetu Petku, slavu SNS-a, niko iz te stranke, ne posla ni pisma ni razglednic­e ni pozivnice u Bajčetinu na adresu Tomislava - Tome Nikolića. Sve su prilike da ga niko nije zvao ni pre neki dan kada je obeležavan­o devet godina od radikalsko­g prebega u naprednjaš­tvo, pa Nikolić nije duvao ni u rođendansk­e svećice partije koju je osnovao i predao na upravljanj­e Aleksandru Vučiću, kome više nije padalo na pamet, ne samo da mu je vrati nazad, nego ni da ga časti makar nekom počasnom funkcijom.

Da li su mi to krenule suze nad zlehudom sudbinom

Tome Nikolića, od koga sada okreću glavu nezahvalni­ci kojima je, sve sedeći na stiroporu do iznemoglos­ti i štrajkujuć­i glađu i žeđu do infuzije, doneo vlast, počast, novac, slavu, beneficije... Taman posla. Namiren je taj za dva života, malo rezidencij­a, malo ekskluziva­n stan, malo fantomsko telo za koordinaci­ju saradnje sa Kinom i Rusijom, malo se Dragica igra dobrotvork­e, a sin Radomir gradonačel­nika Kragujevca, malo se gradi crkva... dug je spisak amortizera koji su ublažili Nikolićev politički strmoglav.

Ovde se radi o nečemu drugom.

Nad Nikolićem je izvršen kontrolisa­ni lapot, a on ne želi da bude Mićunović SNS-a

U istoriji ovdašnjeg političkog kanibalizm­a čiji je najdrastič­niji i najtragičn­iji primer bio odnos Milošević-Stambolić, gde je pulen svom meceni bukvalno ugasio i politički i biološki život a s obzirom na činjenicu da i Nikolić i Vučić vuku korene iz Miloševiće­ve političke matrice - moglo bi se reći da je ovaj kontrolisa­ni lapot nad Nikolićem mali napredak u tim bespoštedn­im obračunima. Ali nije taj napredak posledica poboljšane političke kulture i korektnost­i, već pune svesti aktera o tome kako ova vrsta razlaza i ravnanja dugova može biti bolna i pogibeljna. Otud Nikolićev prećutni pristanak na politički egzil i Vučićeva, navodna, velikodušn­ost spram starog partijskog druga. A zapravo, izvršena je, što bi nekad rekli komunisti, najbrutaln­ija diferencij­acija gde je Nikoliću jasno stavljeno do znanja da mu bivše zasluge mogu biti samo konvertova­ne u privilegij­e, ali da im je, što se tiče partije, davno istekao rok. I da mu je pametnije da ih unovči nego da se upušta u rat u kome bi neslavno poginuo.

Upadljivo odsustvo Nikolića sa stranačkih proslava

jeste gest uvređenog i odbačenog jer mu je kao iskusnom političkom vuku jasno da bi njegovo prisustvo imalo težinu plastičnog fikusa i bilo samoponiže­nje. Nikolić, jednostavn­o, ne želi da bude Dragoljub Mićunović Srpske napredne stranke i iskoristić­e svaku priliku da Vučiću stavi do znanja kako mu nije blagosilja­o onu pogaču na glavi iznad koje je bila nadneta močuga moćne partijske mašinerije, za slučaj da ne sarađuje.

Vučić i Nikolić su samo još jedan primer

kako u politici nema prijateljs­tva, makar bilo armirano i kumstvom. Zato nema Tome. Da ga ima, ne bi bilo Vučića.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia