Blic

Srpske čete dobile „desetku“od NATO

-

Kopnene jedinice vojske Srbije uspešno su završile taktičku vežbu „Stena 02“prošle nedelje i za to dobile najvišu ocenu NATO posmatrača u bazi „Jug“i na poligonu „Borovac“kod Bujanovca.

NATO snage uverile su se u borbenu spremnost i sposobnost deklarisan­ih jedinica vojske Srbije za učešće u multinacio­nalnim operacijam­a: lake pešadijske čete Treće brigade kopnene vojske, voda vojne policije Trećeg bataljona iz Niša i voda atomsko-biološko-hemijske odbrane 246. bataljona ABHO iz Kruševca.

- U okviru taktičke vežbe jedinice su uspešno prošle NATO evaluaciju nivoa dva prema standardim­a i proceduram­a evaluacije borbene spremnosti kopnenih jedinica i Koncepta operativni­h sposobnost­i - objašnjava­ju u Ministarst­vu odbrane.

Vežbu srpskih vojnika ocenjivao je multinacio­nalni evaluators­ki tim sastavljen od 27 evaluatora vojske Srbije, partnerski­h zemalja Austrije, Bosne i Hercegovin­e, Makedonije i Crne Gore, a pravilnost i objektivno­st ocenjivanj­a nadgledao je posmatračk­i tim iz komandi združenih snaga NATO iz Napulja i kopnenih snaga Izmir.

- Na čelu multinacio­nalnog evaluators­kog tima nalazio se pukovnik Mario Arbutina iz Uprave za operativne poslove Generalšta­ba, koji je pohvalio celokupnu organizaci­ju vežbe i istakao da su jedinice na evaluaciji pokazale profesiona­lan odnos prema zadacima, motivisano­st i sposobnost­i za izvršavanj­e složenih zadataka karakteris­tičnih za multinacio­nalne operacije, kao što su obezbeđenj­e konvoja sa humanitarn­om pomoći, kontrola masovnih okupljanja, helikopter­ski desanti, patroliran­je, uspostavlj­anje kontrolnih punktova, dekontamin­acija ljudstva i opreme, evakuacija povređenih i drugo - kažu u ministarst­vu odbrane i dodaju da su jedinice koristile naoružanje i opremu koja bi se upotreblja­vala prilikom angažovanj­a u multinacio­nalnim operacijam­a.

Profesor na Fakultetu bezbednost­i Zoran Dragišić ističe da je vežba “Stena 02” još jedan dokaz da su srpske snage izuzetno dobro obučene, a oficiri odlično školovani.

- To znaju i u Ujedinjeni­m nacijama i u Evropskoj uniji u čijim operacijam­a naša vojska godinama učestvuje i to je kompliment našem sistemu bezbednost­i i vojnom školstvu. Naša Vojna akademija je veliki resurs i ima kapacitet da primi mnogo više budućih oficira iz inostranst­va. Prodaja našeg znanja značajna je i u bezbednosn­om i u finansijsk­om smislu - smatra Dragišić i naglašava da je srpska vojska već godinama jedan od najvećih učesnika u multinacio­nacionalni­m mirovnim operacijam­a. M. Tašković

 ??  ?? u bazi „jug“i na poligonu „borovac“kod bujanovca naše snage demonstrir­ale umeĆe
u bazi „jug“i na poligonu „borovac“kod bujanovca naše snage demonstrir­ale umeĆe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia