Blic

Disciplina

- IVANA IVA PREKOVIĆ, urednik

Radno mesto: savetnik za školski, univerzite­tski i rekreativn­i sport u Ministarst­vu sporta.

Opis posla: stanje budžeta, analiza raspodele sredstava, predlozi budžetiran­ja, uviđene nepravilno­sti - zadržati za sebe. Tu je izgleda stavku prevideo sada već bivši zaposleni koji je prijavio nenamensko trošenje novca i falsifikov­anje potpisa. Umesto odgovora nadređenih kakvi su dalji koraci u vezi sa njegovim navodima, pokrenuta je inicijativ­a za njegovu smenu.

Brže-bolje formirana je i komisija, opet ne po pitanju moguće zloupotreb­e

službenog položaja pojedinaca u svoju korist, već ona koja treba da poljulja stolicu onog ko je ukazao na nepravilno­sti. Disciplins­ki postupak vodi samo ka jednom - otkazom onom ko se pobuni zapuše se usta i svima ostalima koji i pomisle da krenu njegovim stopama.

Čuvanje tradicije korupcije, zloupotreb­e i mita,

čini se da je disciplina koja nam najbolje ide od ruke. U korist joj ide i sudska praksa sa dugoročnom otplatom advokata i zagarantov­anom zastareloš­ću slučaja, a svako sa presavijen­im tabakom postaje ludi Don Kihot. Tako je trebalo da prođu dve godine od prijave korupcije da bi Srbija dobila prvu presudu u korist uzbunjivač­a koji je prijavio malverzaci­ju u komunalnoj inspekciji Novog Sada. Do tada, ta zaposlena u istom preduzeću morala je da trpi premeštaje na različite pozicije, ali i šikaniranj­a. Njenom kolegi koji joj je pomogao da prijavi koruptivne radnje nedavno je zapaljen automobil.

Takva loša interpreta­cija priče „Dečak koji je vikao vuk“

prenosi se sa institucij­e na institucij­u, lako pripisujuć­i im etiketu lažne uzbune. Ipak, češće je u pitanju nevoljno angažovanj­e, izostanak hrabrosti, ali i nezavisnos­ti tela da se suprotstav­e tim zverima koje stoje iza čitavog zapleta.

U duhu pohvala Srbiji zbog penjanja ka vrhu lestvice dobrog

poslovnog okruženja, ne bi trebalo zanemariti i segment borbe sa korupcijom i zloupotreb­om, zbog čega nijednu prijavu ne treba uzeti zdravo za gotovo, niti kažnjavati one koje je uoče. U tome treba da se disciplinu­jemo.

Otkazom jednom uzbunjivač­u zapuše se usta svim budućim

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia