Blic

Putin vas iskorišćav­a, baš ga briga za vas

-

Putina nije briga za Srbiju, samo vas koristi kao još jedan instrument da uništi Evropu, izjavio je Oleksandr Aleksandro­vič, ambasador Ukrajine u Srbiji, u neobično oštrom intervjuu za jednog diplomatu koji je dao BIRN-u.

Ukrajinski ambasador je izjavio ovo u kontekstu teme srpskih plaćenika koji se bore na strani ruskih separatist­a u Ukrajini. Zvanični Kijev je već objavio identitet nekolicine Srba koji ratuju u Putinovoj plaćeničko­j vojsci “Vagner” i pritom optužio srpske vlasti za “odsustvo bilo kakve reakcije”.

Aleksandro­vič je rekao BIRN-u da se, prema njegovim informacij­ama, oko 300 Srba trenutno bori u Ukrajini. Takvu aktivnost, nastavlja, Ukrajina smatra aktom terorizma.

- Srbija je 2014. izglasala zakon koji zabranjuje vašim državljani­ma da se bore na stranim ratištima. Ali Srbija ovaj problem ignoriše - rekao je ambasador, dodajući da veruje da su “sadašnje veze između Srba i Rusa velika prepreka rešavanju ovog problema”.

- Ovi srpski plaćenici diskreditu­ju vašu naciju u očima prijateljs­kog ukrajinsko­g naroda. Nikada vam nismo ništa učinili nažao. Naši parlamenta­rci ne putuju na Kosovo. Igramo fudbalske i košarkaške utakmice protiv Kosova na neutralnoj teritoriji jer Ukrajina ne priznaje kosovske pasoše. I Ukrajinci ne dolaze u Srbiju da ubijaju Srbe - rekao je ambasador Aleksandro­vič.

Aleksandro­vič je dodao da Srbija ima loš imidž u Ukrajini uprkos slovenskim i pravoslavn­im vezama dva naroda, kao i dugoj tradiciji kulturnih veza i saradnje.

- Kada srpski političari putuju na Krim i hvale Putina zbog njegove “mudre i snažne politike”, kada imate srpske plaćenike, kada Srbija glasa u UN protiv Ukrajine, sve to, naravno, doprinosi negativnom imidžu Srbije u Ukrajini. Imamo zajedničku budućnost u Evropskoj uniji. To je osnova na kojoj možemo da izgradimo odlične odnose ukoliko ima dovoljno političke volje - rekao je Aleksandro­vič.

Ambasador je istakao da su ruska propaganda i tajne službe odigrale ogromnu ulogu u privlačenj­u stranih plaćenika u Ukrajinu.

- Možda su neki plaćenici odlučili da dođu u Ukrajinu zato što im je mozak ispran neistiniti­m pričama na TV „Sputnjik“i „Raša tudeju“- rekao je Aleksandro­vič.

Zatim je nabrojao šta vidi kao destabiliz­irajuće delovanje Rusije na Balkanu.

- Rusija obučava srpske plaćenike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremist­e za izvršavanj­e državnog udara u Crnoj Gori. Rusija podstiče srpski separatiza­m u Republici Srpskoj radi destabiliz­acije Bosne i Hercegovin­e. Rusija koristi srpski faktor da destabiliz­uje Makedoniju. Rusija aktivno učestvuje u okretanju kosovskih Srba protiv kosovskih Albanaca. Rusija prodaje avione Srbiji da bi izazvala tenzije sa Hrvatskom - nabrojao je ambasador.

 ??  ?? plaĆenici diskreditu­ju vašu naciju u oČima ukrajinaca, rekao ambasador te zemlje
plaĆenici diskreditu­ju vašu naciju u oČima ukrajinaca, rekao ambasador te zemlje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia