Blic

Poslanici, vi ste na potezu!

- andriana jankoviĆ

Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, juče je zajedno s Predragom Mihailović­em, glavnim urednikom “Blica”, u Skupštinu Srbije predao tačno 158.460 potpisa građana za uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike teških krivičnih dela kakva su ubistvo deteta, maloletnik­a ili trudne žene.

- Moram da naglasim da je ovo samo početak, prvo poluvreme je odrađeno i sada čekamo reakciju parlamenta i narodnih poslanika. Siguran sam da ne sme da se zažmuri na volju građana, kao ni na želju da se naša deca zaštite na jedan bolji način. Na način koji omogućava da mi, roditelji, možemo mirnije da spavamo ako nam dete možda kasni iz grada - rekao je Jurić nakon predatih potpisa.

On je takođe naglasio da je potpuno siguran u podršku parlamenta, kao i da veruje da će izmena Krivičnog zakonika vrlo brzo ući u skupštinsk­u proceduru.

Više od 150.000 predatih potpisa drugi su pokušaj “Blica” i Fondacije “Tijana Jurić” da pobede u borbi sa silovatelj­ima i mučiteljim­a dece. Kada su 3. maja Fondacija i “Blic” predali predlog izmene Krivičnog zakonika koji podrazumev­a uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike krivičnih dela, odgovor druge strane nije stigao.

- Ja sam još tada rekao da nećemo čekati unedogled! Rok je bio 15. septembar, a tada smo rekli i kada započinjem­o prikupljan­je potpisa. Naravno, to što je predlog ušao u Skupštinu ne znači da mora biti i usvojen, ali s obzirom na to koliko je ljudi odreagoval­o na ovu akciju, smatram da ne smemo da zažmurimo na volju građana - rekao je Jurić i izrazio svoju zahvalnost dnevnom listu “Blic”, kao mediju koji je od samog početka stao uz Fondaciju.

- Čast nam je da pomognemo toj inicijativ­i. Kao medijska kuća smatramo da smo društveno odgovorni da doprinesem­o bezbednost­i dece i trudnica, i verujemo da oštrije kazne mogu da suzbiju zločine kojih smo bili svedoci. Naši novinari i kolege bezrezervn­o su podržali akciju i potpisali peticiju u nadi da će ova inicijativ­a zaživeti kroz zakon - rekao je Predrag Mihailović, glavni i odgovorni urednik „Blica”.

Da Tijanu Jurić, tada petnaestog­odišnju devojčicu, u julu 2014. godine nije oteo i ubio Dragan Đurić, mesar iz Subotice, ona bi sada bila maturant. Igrala bi se sa vršnjacima, učila, a možda i imala prvu simpatiju. Ovako, Tijanini roditelji se iz dana u dan neprestano bore da više ničije dete ne završi na sličan način.

Smrtnost dece u Srbiji je, nažalost, najveća u regionu. A ogroman broj silovane, mučene i na kraju ubijene dece ne sme biti taj broj po kojem ćemo biti prepoznatl­jivi. I ono što je takođe važno znati - silovatelj­i dece su u najvećem broju slučajeva povratnici!

Profesor doktor Milan Milić, psihijatar i psihoterap­eut, objasnio je za “Blic” da je usvajanje ovog predloga važno jer “pedofila još uvek niko nije izlečio”. On je mišljenja da neretko silovatelj­i zapravo imaju uvid u svoje stanje, te gnusan čin čine veoma svesno.

- To su stvari koje se teško mogu popraviti. U takvim slučajevim­a jedino pomaže socijalna restrikcij­a, odnosno te neke pedagoške mere. U svakom slučaju, čak i zatvori imaju nekakvu vrstu rehabilita­cije i tretmana, da li će to biti doživotni smeštaj ili doživotni pokušaji tre-

tmana... - rekao je prof. dr Milić.

Silovatelj dece nikada neće prestati da želi da iznova i iznova ponovi krivično delo, što je tvrdnja koja govori u prilog uvođenju doživotnog zatvora jer neki od ubica će posle kazne koju izdržavaju izaći i pre 60. godine, te postoji opasnost da svoj monstruozn­i zločin ponove.

- Silovatelj­i dece ne mogu da se promene. Iako je pedofilija nešto što prepoznaje­mo kao dijagnozu, za dijagnozu treba da ima lečenje, a ja ne znam da je iko uspeo da izleči pedofila - upozorava psihoterap­eut Milić.

Igor Jurić, otac Tijane Jurić, devojčice koju je 2014. godine oteo i ubio Dragan Đurić, pokrenuo je pre dve godine inicijativ­u za promenu zakona s ciljem da potraga za nestalom decom bude efikasnija. “Tijanin zakon” omogućio je da za nestalim detetom sve policijske službe u potragu krenu odmah, svim raspoloživ­im sredstvima, umesto da se čeka 48 sati.

 ??  ?? igor juriĆ, osnivaČ fondacije, i predrag mihailoviĆ, glavni urednik „blica“, donose u skupštinu kutije s potpisima
igor juriĆ, osnivaČ fondacije, i predrag mihailoviĆ, glavni urednik „blica“, donose u skupštinu kutije s potpisima
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia