Blic

Još 33 obolelih od malih boginja

Za dva dana još 33 osobe obolele su od malih boginja u Srbiji i srpskim enklavama na Kosovu, a za tri dana u glavnom gradu od ove bolesti obolelo je još šestoro.

- A. Đ.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, od početka oktobra, zaključno sa 10. novembrom, na navedenim teritorija­ma registrova­no je 98 slučajeva morbila, od čega je 13 pacijenata iz Srbije ne uključujuć­i srpske enklave.

Najmlađa obolela osoba je beba uzrasta tri meseca iz Kraljeva, a najstarija ima 48 godina. Najviše obolelih je u grupama do pet godina i stariji od 20. Većina njih, tačnije 91 odsto, nevakcinis­ana je ili nema podataka o tome, a 47 odsto pacijenata je bolnički lečeno.

Od težih komplikaci­ja, kod sedmoro obolelih registrova­na je upala pluća.

- Od početka novembra epidemije malih boginja su prijavljen­e i na teritoriji Beograda (pet osoba), opštine Bujanovac (dva obolela) i Kraljevo gde je ukupan broj obolelih šestoro - navode iz “Batuta”. U Beogradu kod četiri pacijenta male boginje su otkrivene u Institutu za majku i dete, a kod dvoje na Infektivno­j klinici Kliničkog centra Srbije. Na bolničkom lečenju je od ukupnog broja obolelih je troje Beograđana, koji su smešteni na Infektivno­j klinici. Pored njih, na intenzivno­j nezi je i glavna medicinska sestra iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici, koja je primljena na lečenje u teškom stanju i sa obostranom upalom pluća. Ozbiljnu upalu pluća ima i šesnaestog­odišnja devojka koja se leči takođe u ovoj ustanovi. Ona je, kako kažu iz Infektivne klinike, smeštena na intenzivno­j nezi, u ozbiljnom stanju, ali stabilno.

 ??  ?? kod sedmoro obolelih registrova­na je i upala pluĆa
kod sedmoro obolelih registrova­na je i upala pluĆa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia