Turski kriminalci pokupovali lažne srpske pasoše

U Novom Pazaru 9. novembra uhapšen je Turčin koji je preko tamošnjih matičara obezbedio pasoše za oko 300 svojih sunarodnika.

Blic - - TEMA DANA - vuk z. cvijiĆ

Među onima koji su kupovali srpske pasoše ima i poznatih imena turskog podzemlja. Oni su dobijali prave srpske pasoše na lažna imena, što su plaćali i do 10.000 evra. S tim pasošima su mogli slobodno da putuju po celoj Evropi, čak i ako postoje crvene Interpolove poternice za njima. Cena srpskog pasoša kada se identitet ne menja bila je od 2.000 evra pa naviše. Srpske institucije sada razmenjuju podatke sa Turskom i drugim evropskim državama, ali i onim zemljama gde Srbima nije potrebna viza. Razmenjuju se informacije o korišćenju ovih pasoša, kao i osobama koje ih koriste.

Pretkrivični postupak je prvo vodilo srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je predmet ustupilo novopazarskom Višem tužilaštvu jer nije bila u pitanju organizovana kriminalna grupa. Novopazarsko tužilaštvo je u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) završilo istragu u kojoj je uhapšen turski državljanin Umit Jardimci (42 godine), koji se tereti da je sve osmislio i sproveo. Njemu je prilikom hapšenja oduzet laptop i mobilni telefoni, što će biti korišćeno kao dokaz sa presretnutim razgovorima. BIA je presrela razgovore između Umita i njegovih sunarodnika koji su kupovali pasoše, kao i razgovore koje je obavljao sa matičarima u Raškoj oblasti.

Uhapšena su i četvorica matičara iz Raške oblasti - Šaban Hodžić iz Tutina, Nazif Kahrović iz Novog Pazara, Vehbo Sadiković iz Tutina i Ermedin Kolašinac iz Sjenice.

Nakon saslušanja u novopazarskom tužilaštvu u

pritvoru su zadržani Turčin Jardimci i matičar Kahrović, koji se tereti za krivično delo falsifikovanja isprava. Za ostale matičare pritvor nije ni tražen jer su sve priznali na saslušanju u tužilaštvu.

Tutinski matičar Hodžić se tereti za primanje mita i trgovinu uticajem, a njegov kolega iz istog mesta Sadiković za zloupotrebu položaja. Matičar iz Sjenice Kolašinac, koji je takođe pušten da se brani sa slobode osumnjičen je za falsifikovanje isprava.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.