Roditelji, ne ćutite!

Blic - - TEMA DANA - Svi zajedno - protiv vršnjačkog nasilja. BOJANA BOGOSAV, novinarka

Šesnaestogodišnja devojčica iz Aranđelovca krenula je prošle nedelje u školu. Očešljala se, obukla lepo, stavila knjige u ranac i pohitala ka školi. Za razliku od većine svojih vršnjaka, ona nije razmišljala o ocenama, eventualnom kontrolom zadatku, o tome da li će je simpatija pogledati, već o mnogo većim problemima hoće li je neko udariti, baciti užinu, saplesti...

Nekoliko sati kasnije, na malom odmoru nju su brutalno pretukli „drugari iz odeljenja“. Dok se jedan deo njenih vršnjaka iživljavao nad njom udarajući joj šamare, čupajući je za kosu, drugi deo je sve to snimao. U pomoć joj niko nije priskočio. Snimak brutalnog iživljavanja nad njom postavljen je na internet, a ubrzo je čitava Srbija zanemela. Alarmirane su sve nadležne institucije, a deca koja su je tukla snosiće odgovornost za svoje postupke...

Nažalost, ovo je samo jedan od primera vršnjačkog nasilja. Deca već od nižih razreda napadaju svoje vršnjake, tuku se, prete, a oni povučeniji u školi najčešće bivaju mete bahatih. Nastavnici za sve to znaju, roditelji isto, ali vrlo malo toga se preduzima. Od vređanja do batina koje mališani trpe prođe malo vremena, a kada se desi brutalno prebijanje, tek tada se svi dižu na noge. Tada porodice progovaraju i iznose detalje torture koje njihovi mezimci trpe. Pre toga, ćuti se i krije. Ne govori. Zbog čega?

Roditelji žrtava vršnjačkog nasilja često se bore sa vetrenjačama. U školama ne nailaze na razumevanje. Mame i tate savetuju svoju decu da izbegavaju nasilnike, što oni i pokušavaju. Međutim, to nije dovoljno!

Zbog toga ne krijte nasilje! Ne trpite ga i ne ćutite! Jer, dragi roditelji, nisu samo deca žrtve tog nasilja, već ste i vi. Ne dozvolite da vašem sinu, ćerki, neko uništava detinjstvo. U tome bi trebalo da pomognu i škole koje će nasilnike sankcionisati tako da nikada više ne pomisle da uvrede svoje drugare, a kamoli dignu ruku na njih. U borbi protiv vršnjačkog nasilja trebalo bi da budu svi - direktori, ministarstvo, nastavnici, roditelji, mediji. Da zajedničkim snagama govore o tome i trude se da ga iskorene.

Roditelji,

ne ćutite i ne čekajte da se nešto ozbiljno dogodi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.