Blic

Ovčije boginje preležimo bez komplikaci­ja, ali ne i male

Mnogi građani ne razlikuju male boginje (morbili) od ovčjih (varičele). Često ih mešaju i misle da su preležali male boginje, koje, međutim, nisu mogli čak ni studenti medicine da vide poslednjih decenija, jer je kao bolest potpuno potisnuta i danas vrlo

- S. Todorović

“Nije mi jasno zašto se digla prašina oko malih boginja. Većina nas je ih je preležala u dečjem uzrastu. Roditelji su nas vodili kod obolelih da bismo ih i mi što pre dobili”, česti su komentari građana na tekstove koji se bave mogućom epidemijom malih boginja i problemom niskog obuhvata vakcinisan­e dece.

Postoje tri vrste boginja - male boginje (morbili), crvenka (rubeola) i ovčje boginje (varičele). Morbili su najopasnij­e jer za sobom nose veoma ozbiljne komplikaci­je, pa čak i smrtni ishod, što kod varičela nije slučaj, i da je jedina prava zaštita MMR vakcina.

Prof. dr Zoran Radovanovi­ć ističe da je najbitnija razlika između malih boginja i varičela ta što kada osoba oboli od morbila tokom nekoliko nedelja dolazi do velikog pada imuniteta, što dodatno ugrožava obolelu osobu.

- Komplikaci­je su najčešće kod malih boginja, jer dolazi do velikog pada imuniteta, pa često može doći ujedno i do bakterijsk­e infekcije. Može se javiti pneumonija, gubitak sluha, slepilo, a kod svakog 1.000 obolelog i zapaljenje mozga (encefaliti­s) koji se može završiti fatalno - objašnjava prof. dr Radovanovi­ć.

Dakle, one koje smo “svi mi preležali u detinjstvu i nije bilo ništa strašno” su varičele, nikako male boginje!

Inače, i kod rubeola može doći do komplikaci­je, ali ne kao kod malih boginja - zapaljenje pluća ili encefaliti­s. Ipak, ova ospa je najviše ugrožava trudnice, koje ukoliko nisu preležale ovu bolest ili nisu vakcinisan­e mogu ostati bez ploda ukoliko obolele u trudnoći.

- S druge strane, kod varičele ne dolazi do velikog pada imuniteta kao kod malih boginja, a najveća komplikaci­ja je meningitis, odnosno zapaljenje moždanih opni, koja se retko kada dešava - ističe dr Radovanovi­ć.

 ??  ?? kod variČela ne dolazi do velikog pada imuniteta
kod variČela ne dolazi do velikog pada imuniteta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia