Blic

Srbi su kao Brazilci

“Veoma ste talentovan­i za fudbal, a od vaših igrača bih izdvojio Nemanju Matića i Aleksandra Kolarova”, kaže legendarni levi bek.

- luka dumeljiĆ

Roberto Karlos je nedavno boravio u Beogradu, a uskoro će postati i redovan stanovnik našeg glavnog grada, gde je upisao kurs za trenersku licencu u FSS. Legendarni Brazilac za “Blic” otkriva planove o karijeri i zašto se odlučio za Srbiju.

Kakve utiske nosite iz Beograda?

- Naslušao sam se priča iz raznih krajeva sveta da je vaša prestonica prelep grad. To su mi potvrdili svi oni koji su bili u Beogradu. Kako moji prijatelji koji su iz Srbije, tako i neki rivali sa fudbalske pozornice koji su bili u prilici da posete vaš glavni grad. U Beogradu sam bio tri puta. Prvi put sam gostovao sa Realom u Ligi šampiona 2003. godine, a potom i sa Fenerbahče­om 2008, ali zbog klupskih obaveza tada nisam mogao da uživam u čarima Beograda. Priliku za to imao sam krajem septembra, a uskoro se vidimo ponovo. Veoma mi se svidela srpska prestonica i mislim da sam ispravno odlučio što ću UEFA A trenersku licencu polagati baš u vašoj zemlji.

Zbog čega ste izabrali baš Srbiju za polaganje?

- Takvu odluku sam doneo na nagovor mog dugogodišn­jeg prijatelja i agenta Dina Pašalića, ali moram da istaknem da velike zasluge ima i Milan Obradović. Imam veliko poverenje u trenera mlađih kategorija reprezenta­cije Srbije i njegovo mišljenje veoma uvažavam. Poslušao sam ove ljude i nisam pogrešio. Zaista uživam, a veoma sam zahvalan i predsednik­u FSSa Slaviši Kokezi koji je sve to odobrio, jer bez njega ništa ne bi bilo moguće.

Da li ste pratili “orlove” na putu ka Mundijalu?

- Zbog obaveza koje imam nisam bio u mogućnosti da ispratim sve utakmice vaše reprezenta­cije. Znam da je Srbija kao prvoplasir­ana ekipa svoje grupe izborila plasman na SP, pa ću odsad sigurno više pratiti vašu najjaču selekciju.

Koji su dometi Srbije?

- Još je rano za bilo kakvu prognozu. Kako se bude bližio početak SP, tako ću kreirati mišljenje o vašem timu.

Ima li sličnosti između srpskih i brazilskih fudbalera?

- Apsolutno, igrači bivše Jugoslavij­e su po stilu igre bili najsličnij­i Brazilcima. To je moj utisak, veoma ste talentovan­a nacija za sport, a posebno za fudbal. Nakon raspada Jugoslavij­e srpski igrači su nastavili da igraju tehnički lep fudbal i s razlogom da nose nadimak evropski Brazilci. Smatram i da ostale države iz vašeg regiona igraju takođe dobar fudbal. Jednostavn­o imate dobre gene za ovaj sport.

Da li biste izdvojili nekog iz Srbije?

- Da, Nemanju Matića. Vezista Mančester junajteda je fantastiča­n igrač koji daje veliki doprinos na terenu. Pored njega istakao bih i Aleksandra Kolarova. Fudbaler Rome igra na istoj poziciji na kojoj sam i ja igrao, a ima i odličan udarac iz prekida.

Pamtite i period sa Peđom Mijatoviće­m u Realu?

- Istog dana došli smo u Madrid, u letnjem prelaznom roku 1996. godine, on iz Valensije, a ja iz Intera. Igranje sa Peđom mi je ostalo u najlepšem mogućem sećanju. Njegovim golom u finalu Lige šampiona protiv Juventusa, Real je posle 32 godine ponovo osvojio pehar.Stvarno sam uživao igrajući s njim.

Igrali ste i sa Dejanom Rambom Petkovićem?

- Nismo igrali mnogo zajedno u Realu. Petković je postao idol u mojoj zemlji, a činjenica da ga Brazilci gledaju na taj način, iako je stranac, dovoljno govori o njemu - poručio je Karlos.

 ??  ??
 ??  ?? nerazdvojn­i prijatelji: milan obradoviĆ i roberto karlos
nerazdvojn­i prijatelji: milan obradoviĆ i roberto karlos

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia