Znatno porastao broj vakcinisane dece u celoj Srbiji

SJAJNA VEST GRAĐANI SRBIJE KONAČNO POSLUŠALI STRUČNJAKE I POVELI DECU NA IMUNIZACIJU

Blic - - Tema Dana - ana Đokić

Roditelji su u poslednje dve nedelje širom Srbije u znatno većem broju vakcinisali svoje mališane, očigledno podstaknuti epidemijom malih boginja koja preti da se iz regiona prenese kod nas i ugrozi živote našu decu.

Prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, u beogradskoj opštini Stari grad, u kojoj je obuhvat imunizacije sa 26,5 odsto za prvih šest meseci bio najmanji u Srbiji, u proteklih 15 dana vakcinisano je mnogo mališana, te je sada broj zaštićenih već dostigao 46 odsto. Situacija je tek odlična sa revakcinom.

- Drugu dozu vakcine u opštini Stari grad primilo je 90 odsto onih za koje je predviđeno da budu revakcinisani, što se može smatrati odličnim uspehom jer su sada deca školskog uzrasta gotovo potpuno zaštićena od epidemije malih boginja - kaže Radovanović.

Imunološki bedem popravljen je i u Vojvodini, gde je prošle godine vakcinisano 89 odsto, a prema rečima epidemiologa Radovanovića, tokom ove godine, a naročito u poslednjih mesec dana, broj onih koji su primili MMR koja štiti od rubeola, zaušaka i malih boginja je znatno veći i iznosi tačno 95 odsto.

- U najvećim gradovima je situacija najgora gledajući Srbiju u celini, ali se situacija po pitanju imunizacije ozbiljno popravlja. Ovih nedelja mnogo ljudi se odazvalo na poziv za vakcinaciju, te smo sada znatno bezbedniji - kaže Radovanović.

I na jugu Srbije imunološka situacija se popravlja, a prema rečima prof. dr Zorana Veličkovića, načelnika centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje u Nišu, očekuje se da će do kraja godine u ovom gradu broj vakcinisanih dostići 95 odsto.

- U prvih šest meseci u Nišu je bilo vakcinisano 27 odsto dece. Prema podacima za prvih devet meseci, vakcinisano je 58 odsto, što znači da se situacija znatno popravlja. Do sada nije bilo potvrđenih slučajeva morbila, a bilo je prijavljeno osam sumnjivih. Radimo sve što je u našoj moći da bismo popravili situaciju - kaže prof. dr Veličković.

Da bismo bili bezbrižni, kada je epidemija ove visokozarazne bolesti u pitanju, potrebno je da bude vakcinisano najmanje 95 odsto dece. Pooštrene mere epidemiološkog nadzora su i dalje na snazi, a omogućeno je i naknadno vakcinisane za mališane od 12 meseci do 14 godina koji nisu vakcinisani ili nisu primili obe doze cepiva.

Glavni kamen spoticanja na putu ka kolektivnom imunitetu bio je antivakcinalni lobi koji je roditelje plašio pričama o autizmu i netačnoj studiji da ga izaziva MMR vakcina.

PROCENTI NAGLO SKOČILI U BEOGRADU, VOJVODINI, NIŠU... PROCES REVAKCINACIJE IDE JAKO DOBRO

„Blic” je objavio niz tekstova u kojima su stručnjaci iz sveta medicine predstavili neoborive dokaze da je MMR vakcina najvažnija zaštita od boginja, kao i da su nebulozne tvrdnje iznete od nestručnog sveta i kvazilekara o opasnosti od vakcine.

Vodeći stručnjaci objasnili su da autizam ne izaziva MMR, a da je njegove znake moguće prepoznati i pre druge godine, u kojoj se prima prva doza cepiva. Najbolji epidemiolozi apelovali su na građane za zaštite ono najdragocenije što imaju - svoju decu, te su se roditelji ipak opametili i iščupali ih iz kandži šarlatana čija je misija bila da unište imunološki bedem koji je građen više od 40 godina.

u nišu za poslednja tri meseca vakcinisano više dece nego u prvih pola godine, sliČno i na starom gradu u beogradu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.