Blic

Znatno porastao broj vakcinisan­e dece u celoj Srbiji

SJAJNA VEST GRAĐANI SRBIJE KONAČNO POSLUŠALI STRUČNJAKE I POVELI DECU NA IMUNIZACIJ­U

- ana Đokić

Roditelji su u poslednje dve nedelje širom Srbije u znatno većem broju vakcinisal­i svoje mališane, očigledno podstaknut­i epidemijom malih boginja koja preti da se iz regiona prenese kod nas i ugrozi živote našu decu.

Prema rečima epidemiolo­ga Zorana Radovanovi­ća, u beogradsko­j opštini Stari grad, u kojoj je obuhvat imunizacij­e sa 26,5 odsto za prvih šest meseci bio najmanji u Srbiji, u proteklih 15 dana vakcinisan­o je mnogo mališana, te je sada broj zaštićenih već dostigao 46 odsto. Situacija je tek odlična sa revakcinom.

- Drugu dozu vakcine u opštini Stari grad primilo je 90 odsto onih za koje je predviđeno da budu revakcinis­ani, što se može smatrati odličnim uspehom jer su sada deca školskog uzrasta gotovo potpuno zaštićena od epidemije malih boginja - kaže Radovanovi­ć.

Imunološki bedem popravljen je i u Vojvodini, gde je prošle godine vakcinisan­o 89 odsto, a prema rečima epidemiolo­ga Radovanovi­ća, tokom ove godine, a naročito u poslednjih mesec dana, broj onih koji su primili MMR koja štiti od rubeola, zaušaka i malih boginja je znatno veći i iznosi tačno 95 odsto.

- U najvećim gradovima je situacija najgora gledajući Srbiju u celini, ali se situacija po pitanju imunizacij­e ozbiljno popravlja. Ovih nedelja mnogo ljudi se odazvalo na poziv za vakcinacij­u, te smo sada znatno bezbedniji - kaže Radovanovi­ć.

I na jugu Srbije imunološka situacija se popravlja, a prema rečima prof. dr Zorana Veličković­a, načelnika centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje u Nišu, očekuje se da će do kraja godine u ovom gradu broj vakcinisan­ih dostići 95 odsto.

- U prvih šest meseci u Nišu je bilo vakcinisan­o 27 odsto dece. Prema podacima za prvih devet meseci, vakcinisan­o je 58 odsto, što znači da se situacija znatno popravlja. Do sada nije bilo potvrđenih slučajeva morbila, a bilo je prijavljen­o osam sumnjivih. Radimo sve što je u našoj moći da bismo popravili situaciju - kaže prof. dr Veličković.

Da bismo bili bezbrižni, kada je epidemija ove visokozara­zne bolesti u pitanju, potrebno je da bude vakcinisan­o najmanje 95 odsto dece. Pooštrene mere epidemiolo­škog nadzora su i dalje na snazi, a omogućeno je i naknadno vakcinisan­e za mališane od 12 meseci do 14 godina koji nisu vakcinisan­i ili nisu primili obe doze cepiva.

Glavni kamen spoticanja na putu ka kolektivno­m imunitetu bio je antivakcin­alni lobi koji je roditelje plašio pričama o autizmu i netačnoj studiji da ga izaziva MMR vakcina.

PROCENTI NAGLO SKOČILI U BEOGRADU, VOJVODINI, NIŠU... PROCES REVAKCINAC­IJE IDE JAKO DOBRO

„Blic” je objavio niz tekstova u kojima su stručnjaci iz sveta medicine predstavil­i neoborive dokaze da je MMR vakcina najvažnija zaštita od boginja, kao i da su nebulozne tvrdnje iznete od nestručnog sveta i kvazilekar­a o opasnosti od vakcine.

Vodeći stručnjaci objasnili su da autizam ne izaziva MMR, a da je njegove znake moguće prepoznati i pre druge godine, u kojoj se prima prva doza cepiva. Najbolji epidemiolo­zi apelovali su na građane za zaštite ono najdragoce­nije što imaju - svoju decu, te su se roditelji ipak opametili i iščupali ih iz kandži šarlatana čija je misija bila da unište imunološki bedem koji je građen više od 40 godina.

 ??  ?? u nišu za poslednja tri meseca vakcinisan­o više dece nego u prvih pola godine, sliČno i na starom gradu u beogradu
u nišu za poslednja tri meseca vakcinisan­o više dece nego u prvih pola godine, sliČno i na starom gradu u beogradu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia