Teorija i praksa

Blic - - Tema Dana - BLIC KOMENTAR MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

#

Hoćemo li saznati ko je kriv za udes na putu Ub-Lajkovac? Praksa kaže teško

To da loše projektovani, loše izgrađeni ili loše obeleženi putevi odnose živote širom Srbije znali smo odavno. Ali da se saobraćajne nesreće dešavaju na putevima koji još nisu pušteni u saobraćaj - e, to je presedan dostojan dublje analize.

Milan Stanković je samo pratio saobraćajne znake koji su ga odveli do komada saobraćajnice Ub-Lajkovac, čiji su popucali asfalt i krivične prijave upućene Tužilaštvu za organizovani kriminal danima ranije izazivali buru u javnosti. Stanković je mislio da je na putu za Beograd, a umesto toga je bio na putu smrti: neko je, naime, izmakao barikade i „pustio u rad“nedovršeni put, što je za Stankovićeve prijatelje Milorada Jovanovića i Čedomira Zorina bilo kobno.

Tragedija traži odgovor na

pitanje: čiji je propust doveo do saobraćajne nesreće? Valjevsko tužilaštvo otvorilo je istragu o ovom događaju i sada će, je li, sasvim sigurno pronaći krivce koji su svojom nebrigom izazvali udes. Pogrešno! Iskustvo nas uči da u ovakvim situacijama putari - izvođači radova, investitor, nadzorni organ, rečju onaj koji je dužan da garantuje bezbednost saobraćajnice - gotovo nikada ne odgovaraju čak i kada je njihova krivica (laicima) sasvim očigledna. Uzalud nekoliko članova Krivičnog zakona (a najpreciznije član 279) propisuju oštre kazne za one koji unište, oštete ili izmene saobraćajne znake ili zaštitne barijere - sudovi u praksi ih retko vide kao odgovorne za teške saobraćajne nesreće.

To, naravno, nije slučajno. Iz prakse, takođe, znamo da su izvođači radova na saobraćajnicama uglavnom kao beli medvedi zaštićeni, a zaštićeni su jer tendere za izgradnju puteva uglavnom dobijaju ne zbog svojih kapaciteta, stručnosti zaposlenih i posvećenosti radnika nego zbog političkih veza. Pa nećemo valjda da krivično gonimo prijatelja/saradnika/finansijera N. N. ministra/predsednika stranke/koalicionog partnera? Nećemo, dakako.

U tom kontekstu krivična prijava protiv 14 odgovornih za brljotine na putu Ub-Lajkovac (koju je podnelo Ministarstvo saobraćaja) predstavlja presedan. Sada je na organima gonjenja da ispitaju mahinacije na tom propalom putu. Isto očekujemo i u slučaju tragične saobraćajne nesreće koja je možda direktno povezana s istim osumnjičenima. Možda sa njima zapravo nema nikakve veze: neka nam tužilaštvo objasni ko je kriv.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.