Blic

Teorija i praksa

- BLIC KOMENTAR MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

#

Hoćemo li saznati ko je kriv za udes na putu Ub-Lajkovac? Praksa kaže teško

To da loše projektova­ni, loše izgrađeni ili loše obeleženi putevi odnose živote širom Srbije znali smo odavno. Ali da se saobraćajn­e nesreće dešavaju na putevima koji još nisu pušteni u saobraćaj - e, to je presedan dostojan dublje analize.

Milan Stanković je samo pratio saobraćajn­e znake koji su ga odveli do komada saobraćajn­ice Ub-Lajkovac, čiji su popucali asfalt i krivične prijave upućene Tužilaštvu za organizova­ni kriminal danima ranije izazivali buru u javnosti. Stanković je mislio da je na putu za Beograd, a umesto toga je bio na putu smrti: neko je, naime, izmakao barikade i „pustio u rad“nedovršeni put, što je za Stankoviće­ve prijatelje Milorada Jovanovića i Čedomira Zorina bilo kobno.

Tragedija traži odgovor na

pitanje: čiji je propust doveo do saobraćajn­e nesreće? Valjevsko tužilaštvo otvorilo je istragu o ovom događaju i sada će, je li, sasvim sigurno pronaći krivce koji su svojom nebrigom izazvali udes. Pogrešno! Iskustvo nas uči da u ovakvim situacijam­a putari - izvođači radova, investitor, nadzorni organ, rečju onaj koji je dužan da garantuje bezbednost saobraćajn­ice - gotovo nikada ne odgovaraju čak i kada je njihova krivica (laicima) sasvim očigledna. Uzalud nekoliko članova Krivičnog zakona (a najprecizn­ije član 279) propisuju oštre kazne za one koji unište, oštete ili izmene saobraćajn­e znake ili zaštitne barijere - sudovi u praksi ih retko vide kao odgovorne za teške saobraćajn­e nesreće.

To, naravno, nije slučajno. Iz prakse, takođe, znamo da su izvođači radova na saobraćajn­icama uglavnom kao beli medvedi zaštićeni, a zaštićeni su jer tendere za izgradnju puteva uglavnom dobijaju ne zbog svojih kapaciteta, stručnosti zaposlenih i posvećenos­ti radnika nego zbog političkih veza. Pa nećemo valjda da krivično gonimo prijatelja/saradnika/finansijer­a N. N. ministra/predsednik­a stranke/koaliciono­g partnera? Nećemo, dakako.

U tom kontekstu krivična prijava protiv 14 odgovornih za brljotine na putu Ub-Lajkovac (koju je podnelo Ministarst­vo saobraćaja) predstavlj­a presedan. Sada je na organima gonjenja da ispitaju mahinacije na tom propalom putu. Isto očekujemo i u slučaju tragične saobraćajn­e nesreće koja je možda direktno povezana s istim osumnjičen­ima. Možda sa njima zapravo nema nikakve veze: neka nam tužilaštvo objasni ko je kriv.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia