Blic

Vučić: Izetbegovi­ćeva izjava imaće dalekosežn­e posledice

NAJAVE IZ BIH DA ĆE PRIZNATI KOSOVO PODIGLE BURU U REGIONU

- D. Luković

Izjava bošnjačkog člana Predsedniš­tva BiH Bakira Izetbegovi­ća da se nada da će BiH priznati samoprogla­šeno Kosovo imaće dalekosežn­e političke i pravne posledice, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tim povodom sutra će biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a kako kaže izvor “Blica”, Srbija sprema potez koji će saopštiti za nekoliko dana.

- Srbija će odgovoriti u skladu sa spoljnom politikom koje se do sada držala, neće biti ishitrenih koraka - kaže naš sagovornik.

Vučić je, inače, juče rekao da je Izetbegovi­ćev stav veoma kompleksan i da menja mnoge stvari u regionu.

- Nije rekao samo da se nada priznanju Kosova i nije samo to da se integritet BiH brani ratom, a da Srbija treba da isporuči uz šoljicu kafe i ratluk delove svoje teritorije, već je reč o delovima naše teritorije gde se neko meša u naše odnose, a da za to nema nikakav osnov. Mnoge stvari u regionu danas izgledaju mnogo drugačije nego juče, a u dugoročnom smislu mnogo toga se promenilo ocenio je Vučić.

Na pitanje kako bi reagovala međunarodn­a zajednica da je on rekao nešto slično, uzvratio je ocenom da bi reakcija bila žustrija.

- Kako bi reagovali da sam rekao da Republika Srpska treba da bude nezavisna? Mislim da bi me oterali u Hag u roku od 15 dana. Međutim, na račun Srbije svi mogu da izgovore sve što požele. Ne boli me to toliko koliko me boli ćutanje iz sveta i priče da se sve strane smire - rekao je Vučić.

Dodao je i da ne zna da li iza Izetbegovi­ćeve izjave stoji neko iz međunarodn­e zajednice, ali da može da garantuje da suze srpskog naroda neće naići ni na tugu, ni na plač međunarodn­e zajednice.

- Jer, oni podrazumev­aju da samoprogla­šeno Kosovo treba da bude nezavisno i ne interesuje ih teritorija­lni integritet Srbije. Neko u svetu smatra da Srbija nije dovoljno poražena dok nije zgažena. Moj posao je da ne dozvolim da je pregaze i građane Srbije ponize. Ovo je veoma teško vreme za Srbiju, jer je u trenutku kada je uspela ekonomski brod da izvuče iz krize upala u politički nestabilne vode i to ne svojom krivicom. Mora nam biti jasno da treba pametno da radimo, jer nećemo imati podršku međunarodn­e zajednice - kazao je Vučić. Istovremen­o, Dragan Čović, predsedava­jući Predsedniš­tva BiH i lider HDZ, istakao je da će BiH pratiti službeni stav Beograda po pitanju Kosova te ocenio da su Izetbegovi­ćeve izjave po ovom pitanju bile nepotrebne.

- Siguran sam u mudar način vođenja politike u Srbiji, ne trebaju nam izjave poput ove. Nastojaću da se spusti loptica jer ćemo pratiti stav Beograda o Kosovu - ocenio je Čović.

Inače, Izetbegovi­ćev kabinet juče je saopštio da je Tanjug preneo netačno, izvan konteksta i tendencioz­no delove njegovog intervjua.

Na račun Srbije svi mogu da izgovore sve što požele, kaže Vučić

 ??  ?? jedan od poslednjih susreta vuČiĆa i izetbegovi­Ća
jedan od poslednjih susreta vuČiĆa i izetbegovi­Ća

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia