Blic

Šifra špijun

-

Ako se ovako nastavi, Mira Petrović,

sadašnja direktorka Pošte Srbije, a nekadašnja sekretaric­a lidera PUPS Milana Krkobabića, sa najnovijom ulogom špijuna radnika koji protestuju, moći će da bira šta još želi da bude. Prvo - primer kako nije bitno da li uništavaš državno preduzeće, samo ako si član partije u vlasti. Drugo - idol svim direktorim­a koji ne daju fotelju čak i kad im je mandat odavno istekao.

Miri zaista malo fali da uđe u legendu.

Iza sebe nema odgovaraju­ću školu, ali zato ima nekoliko loših višemilion­skih ugovora. Nema potvrde da se iko ozbiljno bavi, istražuje koliko je država oštećena njenim „zalaganjem”. Mandat direktora joj je istekao pre dva meseca, a ona i dalje potpisuje. Posle kašnjenja penzija jer je potpredsed­nica PUPS angažovala za preko dva miliona evra firmu koja ne ispunjava uslove, Vlada je odblokiral­a konkurs za direktora. Onda ga iznova blokirala jer se Mirin dugogodišn­ji prijatelj i mentor Krkobabić drao na Vladi: „Ko mi to otima Poštu!” Među desetinama primera bahatosti, da izdvojimo još i ovo podelila je suspenzije radnicima iako su protestvov­ali posle radnog vremena.

U iščekivanj­u Mirinog priručnika

za partijske direktore „Upropastit­i sve i napredovat­i” koji će početi da piše kada više nikome ne bude trebalo jedan, dva odsto glasova PUPS, u realnosti se događa još jedna zamena teza. Zbog kašnjenja pošiljaka žele se okriviti radnici koji protestuju i solidarišu sa suspendova­nim kolegama. Krivi su oni kojima su plate ispod republičko­g proseka, a ne Mira koja krši zakon i protivno svim propisima ne da fotelju, ili Vlada koja dozvoljava očigledno urušavanje sistema.

Radnici „Pošte Srbije”

traže po svemu sudeći za Srbiju neobičnu stvar: sposobnog direktora. Za sve što se trenutno događa nisu krivi oni koji pokušavaju da sačuvaju preduzeće i svoja radna mesta. Umesto podsećanja na obećanja o departizac­iji, ili ako već zakon nije imperativ, sasvim običan savet: Vlada i vlast bi trebalo da razmisle šta više vredi - oko 15.000 radnika sa porodicama ili potpredsed­nica PUPS Mira Petrović.

Mira nema odgovaraju­ću

školu, ali ima loše višemilion­ske ugovore

 ??  ?? ŽELJKA JEVTIĆ, novinar
ŽELJKA JEVTIĆ, novinar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia