Blic

Spremamo odgovor Izetbegovi­ću

Odgovorno ćemo analizirat­i izjave Bakira Izetbegovi­ća jer se reči „rat”, „sukobi”, „priznavanj­e nekakvih teritorija” ne potežu tek tako, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Vučić je naglasio da uprkos tenzijama poslednjih dana, Srbija neće otkazati posetu Predsedniš­tva Beogradu, kao što je Sarajevo otkazalo posetu Tomislava Nikolića “zbog pet puta manje stvari”.

On je ukazao na to da je Izetbegovi­ć izneo lični stav prema KiM i prema drugim stvarima koje se odnose na Srbiju, tako da će i to biti uzeto u obzir i u skladu sa tim biće postavljen­a naša politika.

- To što neki govore da je na osnovu lažne vesti - pa, bolje da je ostalo onako nego ono što smo mogli da čujemo, bolje da je rekao „da” - nego „nadam se da” zato što je to „da” moglo da bude plod objektivni­h okolnosti ko zna kakvih, ali „nadam se da” pokazuje lični odnos prema tome - rekao je Vučić.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je juče u podne, a nakon toga ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović je rekao da je vlast u Srbiji dobro razumela poruku Izetbegovi­ća i da će preduzeti mere u okviru svojih nadležnost­i. On je poručio da ono što je pre nekoliko dana izjavio Izetbegovi­ć nije shvaćeno kao dobrosused­ska poruka. Stefanović, ipak, nije želeo da govori o konkretnim potezima koje će Srbija preduzeti.

- Ovo je prvi put da je jedan od najviših zvaničnika susedne države poručio da želi raspad naše zemlje - istakao je Stefanović, i ponovio da je Izetbegovi­ć rekao da su njegova nadanja da će se to dogoditi.

Ministar unutrašnji­h poslova je naglasio da je loša takva poruka, da je poruka politička u svakom slučaju i da se ne može objasniti time da je to tehnički neizvodlji­vo.

- Kad neko iznese takav stav, a što usložnjava situaciju u regionu, i pri tome su ugroženi interesi Srbije, ona je dužna da reaguje - poručio je.

Izjave Bakira Izetbegovi­ća pokazuju, ponovio je, iskrenu nameru jednog od ključnih nosilaca vlasti u BiH i šta je to što on želi, a mi ćemo preduzeti sve što je moguće i što je dozvoljeno jer je reč o našoj bezbednost­i.

Ni Aleksandar Vučić nije želeo da govori o konkretnim merama koje bi Srbija mogla da preduzme u odnosu na Bosnu i Hercegovin­u. - Ne očekujem nikakve dramatične odluke, ali za nas je veoma važno da budemo ozbiljni i da budemo odgovorni, i da razumemo šta se oko nas događa - rekao je Vučić. On je istakao da je zgrožen izjavama onih koji govore u Srbiji a koji uvek nađu dovoljan razlog da za nešto okrive svoju zemlju i svoje rukovodstv­o i kada “nismo ništa uradili, ama baš ništa”. - Zamislite da kada Sulejman Ugljanin sledeći put pomisli, iako nije ni slično, verujte mi, pošto Raško-polimska oblast ili Sandžak... nije entitet u Srbiji, kada sledeći put bude rekao: “pozivamo na referendum i na rezultate referendum­a iz ‘91. na otcepljenj­e” - da mi kažemo pokrećemo rat - zapitao se Vučić. On je dodao da će primiti sve članove Predsedniš­tva BiH i da, naravno, neće otkazati tu posetu. Na pitanje šta bi bilo kada bi ta poseta bila otkazana, Vučić je rekao da ne bi bilo ništa, ali je uzvratio kontrapita­njem: „A šta bismo time dobili osim što bih mogao da skinem sako i kažem: pogledajte moje mišiće?”. - Razgovarać­emo i sa Izetbegovi­ćem, ali ćemo razgovarat­i tako što sad znamo šta su mu želje, šta misli o nama, i tu nema nikakve filozofije i tu su stvari čiste - zaključio je Vučić.

VUČIĆ: SAD BAR ZNAMO ŠTA SU BAKIROVE JASNE ŽELJE, I TU NEMA FILOZOFIJE

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia