Blic

Prvi skok iz „herkulesa“

Ako su oba aviona „herkules“, onda su Herkuli i 120 srpskih i američkih padobranac­a koji su juče skočili sa 300 metara iznad Kovina.

- Marko Tašković

Reč je o zajedničko­j vežbi pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije i 173. padobransk­e brigade Evropske komande Oružanih snaga SAD pod nazivom „Zima 2017”. Tokom ove vežbe koja je počela u ponedeljak padobranci su se upoznavali s američkim avionom „C-130 herkules” i padobranim­a MC-6 i T-11 u kasarni “Narodni heroj Stevica Jovanović” da bi juče iznad aerodroma u Kovinu izveli prvi borbeni, desantni skok iz tih letelica. Let je trajao svega pedesetak sekundi, što je bio i cilj vežbe da bi vojnici što kraće bili meta zamišljeno­m protivniku. S druge strane, takav skok je i znatno rizičniji.

- Padobranac kada skače sa visine od 300 metara ima vrlo malo vremena da reaguje ukoliko otvaranje padobrana krene po zlu. Zato odmah po iskakanju iz aviona pristupa trenutnom otvaranju padobrana, a ako odmah ne oseti dinamičan udar, mora istog trenutka da aktivira rezervni padobran. Tu je mogućnost greške svedena na minimum - objašnjava jedan od padobranac­a.

Prema prvobitnom planu, bilo je predviđeno da se vojnici još prekjuče vinu u vazduh, ali je to odloženo zbog loših vremenskih uslova.

Inače, ovo je posle deset godina prvi put da američki padobranci skaču u Srbiji, a vežba se izvodi na poziv Vlade Srbije. Avioni „C-130 herkules” su najmoderni­je transportn­e letelice koje pripadaju 86. vingu iz Ramštajna. Mogu da prime najviše 92 ljudi, s tim što obično prevoze 60 padobranac­a. S druge strane, padobrani MC-6 imaju delimično upravljivu kupolu.

 ??  ??
 ??  ?? padobranci su skakali uprkos lošem vremenu
padobranci su skakali uprkos lošem vremenu
 ??  ?? u oba „herkulesa“bilo je po padobranac­a
u oba „herkulesa“bilo je po padobranac­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia