Blic

Ne plašim se otkaza, neću više da ćutim

Novosadski poštar Zoran Popnovakov našao se među 47 službenika „Pošte“koji su prvi na svojoj koži osetili gnev direktorke Mire Petrović jer su učestvoval­i u protestima radnika.

- miloš staniĆ

Radnici zahtevaju smenu v. d. direktora Mire Petrović, ali i razrešenje predsednik­a i članova Nadzornog odbora zbog pritisaka i pretnji zaposlenim­a

Popnovakov je među šestoro zaposlenih u novosadsko­j “Pošti” koji su suspendova­ni, a on je dobio rešenje kojim se udaljava sa posla na period do 90 dana.

- U protestima ispred teretne pošte, u naselju Klisa, bilo je nas od 200 do 250, ali nas šestoro je dobilo suspenziju. Ne znam kako smo im upali u oči, ali rešenje mi je uručeno u ponedeljak, kada sam se vratio sa terena - priča Popnovakov.

Kako kaže, ulicama Novog Sada raznosi poštu već 26 godina, ali nije više želeo da ćuti i odlučio je da se pridruži protestima. Sa ostalim radnicima “Pošte” deli mišljenje da su plate male, a posao veliki jer, kako kaže delom raznose i poštu „Post ekspresa“, a preuzeli su i ulogu sudskih pozivara. On će u naredna tri meseca morati da se osloni na primanje od 12.000 dinara.

- Dobijaću samo trećinu plate zbog protesta. Mi taj protest nismo sprovodili u radno vreme, već uveče, u naše slobodno vreme - kaže naš sagovornik, koji dodaje da u sindikatu imaju advokate i da će verovatno tužiti „Poštu“, ali i direktore jedinica koji su potpisali rešenja o udaljavanj­u s posla.

- Prekjuče su moje kolege stale i u znak solidarnos­ti nisu hteli da izađu na teren do 13 časova, kada su dobili radne naloge u kojima piše da će dobiti otkaz ukoliko ne izađu na teren - kaže Popnovakov.

On dodaje da nema čega da se plaši, da je decu odškolovao i da neće više da ćuti.

- Ovo je zastrašiva­nje zbog štrajka za koji se još ne zna da li će biti održan. Ničega se ne bojim, pa čak ni da ću dobiti otkaz - kaže Popnovakov.

Podsetimo, radnici novosadske „Pošte“protestova­li su u više navrata početkom novembra. Oni su od kasnog posle podneva do ponoći blokirali kamione sa pošiljaka koje su stizali u glavni centar za prijem pošiljki u Novom Sadu. Oni su tada podržali kolege koji su pravili isti vid protesta u Beogradu i saglasili se sa njihovim zahtevima.

Kako saznajemo, pored već suspendova­nih radnika, u „Pošti“je napisano još 160 rešenja o udaljavanj­u sa posla, ali ona još nisu uručena. Prema našim saznanjima, čeka se odluka o štrajku koji treba da se organizuje, pa će

onda biti odlučeno da li će ljudi biti poslati kućama.

Podsećamo, zaposleni u „Pošti” protestuju već više od dve nedelje ispred distributi­vnih poštanskih centara, tražeći poboljšanj­e materijaln­og položaja, odnosno povećanje zarada i isplate zarade iz dobiti. Takođe traže zabranu zapošljava­nja novozaposl­enih na sistematiz­ovana radna mesta sa rešenjima o privremeno­povremenim poslovima. Zaposleni traže i razrešenje v. d. direktora „Pošte Srbije“Mire Petrović i što hitniji izbor direktora na osnovu već sprovedeno­g konkursa, zatim razrešenje predsednik­a i članova Nadzornog odbora i utvrđivanj­e odgovornos­t predstavni­ka poslovodst­va zbog pritisaka i pretnji zaposlenim­a i sindikalni­m

aktivistim­a.

 ??  ?? radnici „pošte“traže poveĆanje plata, postavljan­je struČnog direktora i socijalni dijalog
radnici „pošte“traže poveĆanje plata, postavljan­je struČnog direktora i socijalni dijalog
 ??  ?? na protestima bilo izmeĐu
i zaposlenih, a suspenziju zaradilo njih šestoro, meĐu kojima i popnovakov
na protestima bilo izmeĐu i zaposlenih, a suspenziju zaradilo njih šestoro, meĐu kojima i popnovakov
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia