Blic

Posle Slavije, Bulevara oslobođenj­a i Ruzveltove - obnova Kneza Miloša

Posle skoro šest meseci od početka prvih radova, Beograd je konačno prodisao kada su juče u saobraćaj pušteni kružni tok na Slaviji, Bulevar oslobođenj­a, te ulice Ruzveltova i Mije Kovačevića.

- Marija Antonijevi­ć

- Prosto sam zaboravila kako je grad lep kada nema gužvi - glasio je najiskreni­ji komentar jedne Beograđank­e.

Potezi od Vukovog spomenika do Bogoslovij­e i od Veterinars­kog fakulteta do Slavije su odblokiran­i, ali su gužve prepolovlj­ene i u Ulici kneza Miloša, Nemanjinoj, Resavskoj, Bulevaru kralja Aleksandra...

- Posle rekonstruk­cije sve autobuske, tramvajske i trolejbusk­e linije, osim 22 zbog radova u Kruševačko­j ulici, ponovo voze redovnim trasama - kažu zadovoljno iz GSP “Beograd”.

Podsetimo, prvi radovi u Mije Kovačevića počeli su 20. maja ove godine, a potez od Bogoslovij­e do Vukovog spomenika rađen je u četiri faze. Radnici su Bulevar oslobođenj­a zaposeli 17. juna, kada su počele prve velike gužve u gradu, a kulminacij­a je usledila 10. avgusta, kada je zatvoren za saobraćaj kružni tok na Slaviji. Bulevar oslobođenj­a sada ima četiri trake za vozila, osim onih namenjenih tramvajima, ali i biciklisti­čku stazu poput one koja je osvanula u Ruzveltovo­j.

Otvorene saobraćajn­ice obišao je i gradonačel­nik Siniša Mali.

- Ovo je nova, lepša slika Beograda. Obnovljena je kompletna infrastruk­tura, promenjena i kontaktna mreža, pa će ubuduće i tramvaji “španci” moći da idu Ruzveltovo­m i preko Slavije - rekao je Mali.

Saobraćajn­ice su završene, ali ipak predstoji još radova kako na Slaviji, tako i na delu Ruzveltove, gde nisu sređeni trotoari. Najveći problem Beograđani­ma prvog dana su zadavali pešački prelazi koji su oko kružnog toka pomereni za stotinak metara radi bolje protočnost­i saobraćaja, ali su sugrađani ipak i dalje prelazili ulicu na starim lokacijama, dovodeći tako u opasnost i sebe i vozače. Takođe, pešacima muke zadaju i radovi na platou između kružnog toka i Ulice kralja Milutina, koji će potrajati još nekoliko nedelja.

Inače, sa prvim vozačima na Slaviji proradila je i muzička fontana koja će tokom zimskog perioda svakog dana biti uključena od 9 do 22 sata, dok će muzika uz svetlosne efekte uveseljava­ti Beograđane od 19 do 22 sati.

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je nastavak uređivanja Beograda.

- Narednih godina radiće se rekonstruk­cija Trga republike, u planu je izgradnja četiri podzemne garaže, a kompletno sređivanje Ulice kneza Miloša očekuje se već tokom 2018. - rekao je Vesić.

U KNEZA MILOŠA, PORED OBNOVE, PLANIRANA IZGRADNJA ČETIRI PODZEMNE GARAŽE

 ??  ??
 ??  ?? puštene za saobraĆaj ruzveltova i mije kovaČeviĆa
puštene za saobraĆaj ruzveltova i mije kovaČeviĆa
 ??  ?? nov kolovoz na bulevaru osloboĐenj­a
nov kolovoz na bulevaru osloboĐenj­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia