Blic

Ja sam Zvezdin lider

Holandski internacio­nalac je za protekle dve godine igrama i ponašanjem već upisan u klupske anale bivšeg evropskog i svetskog šampiona. Što partijama, što pripadnošć­u prema grbu koji nosi.

- nebojša petroviĆ

Mičel Donald, prvi stranac kapiten u istoriji Fudbalskog kluba Crvena zvezda, u intervjuu za “Blic” pričao je o Ligi Evrope, svojim golovima, tituli, trofejima...

Šta očekujete od poslednje dve utakmice u Ligi Evrope? Koliko bi bodova bilo dovoljno Zvezdi za plasman u nokaut fazu?

- Da bih bio siguran, voleo bih da osvojimo svih šest. Ali, biće veoma teško. Igramo protiv kvalitetni­h rivala. Mi smo u dobroj formi, imamo strategiju i taktiku, dajemo 110 odsto, videćemo šta možemo da postignemo. Imam dobar osećaj, verujem u Zvezdu, ali sa reči mora da se pređe na dela. Lako je pričati, noge su te koje govore na terenu kaže Donald za naš list.

Pred Zvezdom je mnogo izazova u narednom periodu na sva tri fronta. Da li vam rotacija pomaže ili biste voleli da igrate svaku utakmicu?

- Želim da igram svaku, ali ponekad to nije izvodljivo. Sada opet imam mali problem sa kolenom koji sam imao i ranije. Srećom, sve ide kako treba. Kada imate mnogo teških utakmica kao mi ove sezone, naročito u Evropi, onda je normalno da rotacioni sistem svima ide u prilog. Neophodno je da svi budu zadovoljni i da se osećaju fit. Ukoliko se osećam spremno, želim uvek da budem na terenu.

Ko je najbolji Zvezdin igrač u Ligi Evrope?

- Hm... Nisam siguran... Hteo bih da pohvalim decu. Doduše, nisu više ni mladi, dugo su već pri prvom timu. Radi se o velikim talentima, ali i sjajnim momcima, što je za mene još bitnije. I ja sam bio u njihovim godinama i uvek sam imao nekoga ko je brinuo o meni i ko mi je pomagao savetima. Slušaju, ali ponekad morate i da im zavrnete uši. I to je normalno. Nadam se zbog njih samih da će umeti da prepoznaju ono što je zaista važno. Imaju fenomenaln­u perspektiv­u i mnogo toga zavisi od njihovih karaktera i izbora odluka. A što se tiče toga ko je najbolji Zvezdin igrač u Ligi Evrope? Pa, Mičel Donald (smeh).

Postigli ste dva fenomenaln­a gola iz slobodnog udarca, protiv Voždovca i u Ivanjici. Koji je lepši?

DA BIH BIO SIGURAN DA ĆEMO U NOKAUT FAZU LIGE EVROPE, NAJBOLJE JE DA POBEDIMO I KELN I BATE BORISOV

- Taj prvi protiv Voždovca. U tom šutu bilo je i osećaja i snage i hrabrosti. Definitivn­o, taj mi je lepši od ovog drugog u Ivanjici.

Postali ste specijalis­ta za slobodne udarce?

- Ne dolazim često u poziciju da šutiram ka protivničk­om golu jer igram nešto defanzivni­je. Ipak, desi se da kažem napadaču “alo, padni oko šesnaester­ca”. Šalu na stranu, uvek nastojim da šutnem i da postignem gol. Ako sudija svira faul, ok. Trudim se da izvedem prekid što bolje umem i da zatresem mrežu. To je fudbal.

Posle Evropskog 2016, Holandija propušta i Svetsko prvenstvo naredne godine. Hoćete li sada navijati za Srbiju u Rusiji?

- Zašto da ne. Ja sam sada deo Srbije, deo porodice Crvene zvezde. Uvek ću imati poseban osećaj za vašu zemlju. Srbija mi je pružila šansu, Zvezda punu afirmaciju. Naravno, navijaću za Srbiju na Svetskom prvenstvu.

Šta se događa sa holandskim reprezenta­tivnim fudbalom? Neće vas biti na Mundijalu 2018?

- Katastrofa. Želim da verujem da je reč o nesrećnom slučaju. Holandija zaslužuje i mora da bude na svakom prvenstvu. Ponekad nemate sreće, može da se dogodi kiks. Jeste katastrofa, ali moramo da se podignemo i držimo zajedno. Ne treba upirati prstom i tražiti krivce po svaku cenu. Ovo je završeno, idemo dalje, razmišljaj­mo o sledećem turniru. Nije lako zaboraviti šta se dogodilo, moramo da pokušamo da budemo pozitivni. U fudbalu se uči na greškama. Uveren sam da ćemo biti učesnici narednog prvenstva.

 ??  ??
 ??  ?? ko je najbolji igraČ zvezde? - pa miČel donald - odgovorio je holanĐanin
ko je najbolji igraČ zvezde? - pa miČel donald - odgovorio je holanĐanin

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia