Blic

Više od 500 novih stanova za izbegle iz Hrvatske i BiH

U beogradsko­m naselju Ovča završava se izgradnja 235 stanova za izbeglice. Istovremen­o ove nedelje otvoreno je novo gradilište za dodatnih 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin.

- Bojana Bogosav

- U Ovči se posao privodi kraju. Očekujemo da tehnički pregled i dobijanje upotrebne dozvole bude završeno vrlo skoro i da počne useljavanj­e porodica koje su predugo bez svog krova nad glavom - kaže za “Blic nedelje” komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Gradnja stanova u Ovči počela je septembra prošle godine. Projekat je vredan 9,8 miliona evra i finansiran je sredstvima Fonda Regionalno­g stambenog programa koji u Srbiji sprovodi Komesarija­t za izbeglice i migracije. Iz istog Fonda finansiraj­u se stanovi u Kamendinu.

- U Kamendinu se gradi veći broj stanova, 270, u pet lamela. Gradilište je otvoreno ove nedelje, ceo posao bi trebalo da se završi do januara 2019. godine, dakle za nešto više od godinu dana. Gradnja u Ovči je išla pre roka, nisu radili samo u toku ledenih dana prošle zime. Nadamo se da će tako biti i sa objektima u Zemunu, nema razloga da ne bude - kaže Cucić.

On napominje da je, uprkos migrantsko­j krizi i ogromnom poslu u 18 prihvatnih i centara za azil širom Srbije, Komesarija­tu prioritet da se stambeno zbrinu najugrožen­ije izbegličke porodice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e koje nemaju rešeno stambeno pitanje.

- Srbija je najveći korisnik Regionalno­g stambenog programa (RSP) i nama je prioritet da se novcem koji nam je odobren što pre zbrinu najugrožen­ije porodice. U ovom trenutku odobreno je 104 miliona evra za stambeno zbrinjavan­je više od šest hiljada porodica - kaže komesar Cucić.

Kroz RSP izbeglicam­a se pruža mogućnost da konkurišu za jedno od četiri stambena rešenja. Najpopular­nije rešenje među izbeglicam­a je kupovina seoske kuće sa okućnicom. Deo njih, koji imaju svoj plac, opredeljuj­u se za izgradnju montažne kuće, a oni koji su započeli kuću najčešće konkurišu za građevinsk­i materijal. Stanove građene u Beogradu izbeglice dobijaju u zakup, sa mogućnošću da ih, posle šest meseci od useljenja, otkupe po povlašćeni­m cenama, u skladu sa Zakonom o izbeglicam­a.

U ovom trenutku u 18 centara kojima upravlja Komesarija­t za izbeglice i migracije smešteno je ukupno 3.950 ljudi

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia