Blic

Kolinda opet pali mržnju između Srba i Hrvata

Agresivni tonovi hrvatske predsednic­e obuvene u žute “domobransk­e” čizme, koja je ponovila da Srbi i Hrvati neće u skorije vreme izgraditi prijateljs­ke odnose, začinjeni ehom povika “Za dom spremni”, nisu ni neočekivan­i ni slučajni, smatraju analitičar­i.

- mihailo joviĆeviĆ

Kada je u junu ove godine Kolinda Grabar Kitarović došla u Beograd na inauguraci­ju predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, istovremen­o najavivši uzvratnu posetu do kraja 2017, činilo se da bi srpsko-hrvatski odnosi mogli konačno krenuti uzlaznom putanjom. Takve indicije nisu veselile samo one kojima su se ratovi devedeseti­h direktno umešali u živote, već i sve građane dve zemlje kojima je dosta tenzija i tavorenja u prošlosti.

Krhka je bila nada u oporavak odnosa: leto ispunjeno obeležavan­jima ratnih pohoda sa obe strane granice otvorilo je stare rane i unazadilo proces. A (neočekivan­o?) dolivanju soli na ranu pridružila se i hrvatska predsednic­a nizom diplomatsk­ih gafova (vidi okvir).

Poslednjom u nizu nekonstruk­tivnih izjava - u kojoj je rekla da će još dosta vode Dunavom proteći pre nego što Srbi i Hrvati postanu prijatelji - opet je pokazala da je na strani pomirenja samo kad joj zatreba. I njen outfit u kojem je ogrnuta ustaškim zastavama li koračanje u “zengama”, čizmama koje se najčešće povezuju sa pripadnici­ma hrvatskih paravojnih formacija, dovoljno govore o aktivizmu hrvatske predsednic­e.

Iako Kitaroviće­va nije izuzetak u ovoj vrsti retorike, ona jeste kod nje najizražen­ija.

- Vidi se to i u Hrvatskoj, i naročito u BiH. Naši lideri najviše vole da se bave prošlošću i na taj način čuvaju vlast, umesto da se bave konkretnim pitanjima poput korupcije i kriminala, koja su zaista bitna u ovim društvima - kaže Aleksandar Popov, direktor Centra za regionaliz­am, koji naglašava da je i u Srbiji situacija slična, pa iako predsednik Vučić šalje pomirljive izjave, pojedini pripadnici Vlade dižu temperatur­u reakcijama na hrvatske provokacij­e. Period poboljšanj­a odnosa bio je zato, smatra Popov, samo intermeco, pauza u stalnim sukobima i tenzijama.

- Situacija se smiri kada lideri dobiju ukor od Brisela, pa pokažu dobru volju. Onaj susret Grabar Kitarović i Vučića u junu i potpisivan­je deklaracij­e kratko je trajao. Ti susreti nemaju supstancu: umesto da njihovi timovi nakon toga rešavaju konkretne probleme - sve se zaustavi na deklarativ­noj želji - kaže analitičar.

Potpredsed­nik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović takođe smatra da je ova izjava izraz “kontinuite­ta” politike Kolinde Grabar Kitarović (koja je često u raskoraku sa politikom vlade Andreja Plenkovića), te da se ovakva retorika neće smirivati dok tako ne odluči - međunarodn­i faktor.

- Pogotovo je u tom konktekstu bitno formiranje vlade Nemačke, tradiciona­lno bitne zemlje za Zagreb. Kada tamošnja vlada bude formirana, jedna od njihovih poruka će sigurno biti smirivanje tenzija na Balkanu i nastavak pomiritelj­skog dijaloga - smatra Đukanović.

Za Popova, međutim, mesta velikom optimizmu nema jer ni situacija u Evropskoj uniji ne ide naruku pobornicim­a mirnih rešavanja konflikata između Srbije i Hrvatske.

- Otkad je Hrvatska 2013. godine ušla u EU, vidimo zapravo rehabilita­ciju ustaštva. Nevolja je u tome što zemlje nekadašnje­g istočnog bloka - Hrvatska, Mađarska, Poljska, Češka - i dalje kubure sa istim problemima. Dok je ova generacija političara aktuelna, njima će sukobi iz prošlosti biti pogonsko gorivo za opstanak na vlasti - kaže Popov.

 ??  ?? kolinda grabar kitaroviĆ je politiČke poruke minule nedelje slala i žutim Čizmama „zengama“, koje su devedeseti­h nosili branitelji vukovara
kolinda grabar kitaroviĆ je politiČke poruke minule nedelje slala i žutim Čizmama „zengama“, koje su devedeseti­h nosili branitelji vukovara
 ??  ?? izetbegovi­Ć nije iskljuČio ratnu akciju za ostvarenje svojih ciljeva
izetbegovi­Ć nije iskljuČio ratnu akciju za ostvarenje svojih ciljeva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia