Blic

Bakir se uživeo u ulogu Hamasa

Ponašanje i izjave Bakira Izetbegovi­ća naljutili su predstavni­ke srpskog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovin­i.

-

„Blic“je juče objavio detalje iz Islamske deklaracij­e zbog koje je 1983. suđeno Bakirovom ocu Aliji Iezbegović­u. Ako je suditi po njegovim poslednjim izjavama, on je krenuo u ozbiljnu ofanzivu da ostvari nedosanjan­i san svog oca islamsku državu o Bosni bez Srba.

- Ne mogu da tvrdim da Bakir ima povezanost sa ocem i Deklaracij­om, mislim da su njegove ratne izjave poruka njegovom biračkom telu. Znate da on ima velikih problema unutar stranke i bošnjačkog glasačkog tela. Njegove mogućnosti za realizacij­u izjava su nikakve ako se poštuje ustav BiH. Znate da je ovde prisutna i međunarodn­a zajednica... - rekao je Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Inače, Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, saopštio je da su nove pretnje ratom, koje je ponovo u Mostaru uputio bošnjački član Predsedniš­tva BiH Bakir Izetbegovi­ć, pokušaj radikalizo­vanja Bošnjaka i njihovog okretanja od Evropske unije i NATO, kao i da je Izetbegovi­ć “svesno odabrao ulogu Hamasa”, prenosi Hina.

Navodi se da HNS BiH upozorava da će radikalni Izetbegovi­ćevi istupi pogoršati međunacion­alne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje nivoa samoodrživ­osti ove države i evropski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovi­ća, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilno­sti u ovom delu sveta”, zaključuje HNS BiH.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia