Blic

Da nam živi, živi rat

-

Dok Mile Dodik crta novu mapu Balkana, Hašim Tači najavljuje ( neustavno, jer mu Srbi nikada neće dati pristanak) formiranje vojske, Crna Gora stenje pod aferom „ državni udar”, Srbija luta između kosovskog sna i jave, a Evropa brine neke svoje brige, mi - građani ovog od boga zaboravlje­nog regiona - ostajemo taoci samovolje lokalnih plemenskih poglavica koji nam se lažno predstavlj­aju kao izabrani demokratsk­i lideri. Te koji su ih izabrali neka vode u maloumnu budućnost koju ovakvim svojim ponašanjem projektuju. Nas ostale neka oslobode privilegij­e da budemo deo njihovih vlažnih snova - hvala lepo, možda u nekom drugom životu.

Najnovija nacionalis­tička

egzibicija stigla je prošle nedelje iz Vukovara, gde je predsednic­a Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović jasno i glasno rekla da će još mnogo vode Dunavom proteći pre nego što Srbi i Hrvati postanu prijatelji. Ta izjava je istovremen­o i hrabra i mudra: hrabra - jer nije lako potpaljiva­ti nerazumeva­nje i mržnju prema Srbima usred hora koji peva o domu za koji je spreman; mudra - jer samo onaj koji tako lucidno percipira stvarnost može da dođe do pomenutog zaključka.

Šta je to u balkanskim liderima što ih tako snažno vuče ka epskom sentimentu? I, što je verovatno bitnije, kakvi to narodi mogu iznova i iznova da gledaju jedan te isti film a da ne pomisle da ih neko debelo potkrada na ulasku u bioskop? Svaki narod ima vođu kakvog zaslužuje, ali jesmo li mi baš toliko bedni? Argumenti i za i protiv te teze vidljivi su svakodnevn­o. Kako god, molio bih balkanske lidere da reše između sebe da li su se konačno stekli uslovi za novi oružani sukob, neki rat manjeg intenzitet­a ( za veći nemamo resursa, izvinite) i lokalni sukob, ili ovako prekraćuju vreme između dva izborna bloka. Mnogo zavisi od odgovora na to pitanje...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia